Nieuwe nuntius voor Nederland



Paus Benedictus XVI heeft een nieuwe nuntius (ambassadeur van de Heilige Stoel) benoemd in Nederland. Het is opnieuw een Fransman. Aartsbisschop André Pierre Louis Dupuy is de opvolger van mgr. François Bacqué die met emeritaat gaat. Dat heeft de persdienst de Nederlandse bischoppenconferentie zojuist bekend gemaakt.

Met Dupuy stuurt de Heilige Stoel een zeer ervaren apostolisch diplomaat naar Nederland. Eerder was hij nuntius in Ghana, Benin en Togo en in Venezuela. In dat laatste land kwam hij geregeld in conflict met de Venezolaanse president Hugo Chávez. Sinds 2005 is mgr. Dupuy apostolisch nuntius bij de Europese Unie. Sinds 2006 was hij daarnaast de eerste apostolisch nuntius in het vorstendom Monaco. Hij concelebreerde afgelopen zomer nog tijdens het huwelijk van prins Albert II met Charlene Wittstock.

Dupuy werd op 13 februari 1940 geboren in Soustons in het zuidwesten van Frankrijk. Hij werd in 1972 priester gewijd. Aan de Pauselijke Kerkelijke Academie behaalde hij een graad in de theologie. Hij promoveerde in geschiedenis en canoniek recht aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana. Hij gold als een vertrouweling van de zalige paus Johannes Paulus II. In 2004 publiceerde hij een boek, gewijd aan de ontwikkeling van de diplomatie onder deze Poolse paus, getiteld Giovanni Paolo II e le sfide della diplomazia pontificia.

bron: Katholiek Nederland