Kardinaal Ranjith: terug naar oude Mis



De tijd is rijp "om moedig te werken aan een ware hervorming van de hervorming en ook om terug te keren naar de ware liturgie van de Kerk". Dat vindt de voormalige secretaris van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst.

In een boodschap aan een conventie onder auspiciƫn van Una Voce International heeft Kardinaal Albert Malcolm Ranjith - op dit moment aartsbisschop van Colombo, Sri Lanka - de inspanningen geprezen om "de zaak van het herstel van de ware liturgische tradities van de Kerk vooruit te brengen." Una Voce is een lekenbeweging met ca. 900 leden die zich sinds 1964 inzet voor de traditionele liturgie van de Kerk.

Terwijl hij benadrukte dat liturgie de gelovige moet helpen "uit te stijgen boven wat menselijk is in de richting van wat goddelijk is" schreef de kardinaal dat de Buitengewone Vorm van Latijnse Liturgie, de Vetus Ordo, die taak op bewonderenswaardige wijze vervult. "Daarom is voor ons de tijd gekomen om niet alleen door radicale veranderingen de inhoud van de nieuwe liturgie te veranderen, maar ook steeds meer een terugkeer naar de Vetus Ordo aan te moedigen, als een weg voor een echte vernieuwing van de Kerk." Datgene dus "waar de vaders van het Tweede Vaticaans Concilie zo naar verlangd hebben."

Kardinaal Ranjith wordt gezien als een vertrouwensman en geestverwant van paus Benedictus XVI. Daarom kwam zijn 'wegpromotie' van Rome naar Sri Lanka in 2009 enigszins als een verrassing. Ranjith staat bekend om zijn kennis van de liturgie en zijn onomfloerste standpunten daarover.

bron: Katholiek Nieuwsblad