Kardinaal Kaspar: "Wij beleven het einde van de volkskerk in Duitsland en heel West-Europa"



Volgens de Duitse kardinaal Walter Kasper, jarenlang voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen, beleven wij het einde van de volkskerk in Duitsland en in heel West-Europa. “Wij zien wel dat er iets nieuws ontstaat, maar dat gaat met veel groeipijn gepaard. Vrouwen moeten daarin een belangrijker plaats krijgen, ook in de leiding van de katholieke Kerk”, zei de kardinaal maandagavond tijdens een opgemerkte voordracht aan de Katholieke Academie in München.

Kardinaal Kasper, zelf een begenadigd theoloog, pleit voor een ‘theocentrische ommekeer’ van de theologie. Die moet zich opnieuw naar God richten, omdat het hele theologische denken zonder die gerichtheid slechts relatief is. Met het oog op de komende advent voegt hij eraan toe: “De opdracht van de Kerk om God te verkondigen is in West-Europa vandaag actueler dan zij ooit is geweest. De Kerk mag niet toegeven aan de bekoring om zich in binnenkerkelijke debatten te verliezen. Mensen die niet langer een band hebben met de Kerk hebben ook daarvoor geen belangstelling.”

De kardinaal zei nog dat de Kerken van de Reformatie duidelijk maken dat wij niet naïef alle heil mogen verwachten van structurele hervormingen in de Kerk. “Deze Kerken kennen de wijding van vrouwen en hebben een sterk synodale structuur. Maar vaak kampen zij met nog veel ernstiger problemen dan de rooms-katholieke Kerk. Desondanks zijn de binnenkerkelijke, de oecumenische en de interreligieuze dialoog onmisbaar. Die debatten moeten ons in staat stellen om ons eigen geloof beter te leren kennen en een nieuwe vorm van kerk zijn tot stand te brengen, waarvoor het Tweede Vaticaans Concilie de gids kan zijn.”

bron: KerkNet