"De macht van de Kerk is helemaal nul"



De Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts stoort er zich aan dat de Katholieke Kerk geregeld in de media wordt aangemerkt als machtsinstituut.

“Ze hebben het weleens over de macht van de Kerk, allemaal onzin, de macht van de Kerk is helemaal nul”, zegt mgr. Mutsaerts in een vandaag gepubliceerd interview in de Volkskrant.

De hulpbisschop werd geïnterviewd omdat hij volgens de Volkskrant door kritische gelovigen wordt beschouwd als ‘de kwade genius’ van de strenger wordende kerktucht in het bisdom Den Bosch.

Mutsaerts vindt het vreemd dat de Katholieke Kerk, die in Nederland steeds minder aanhangers heeft, zo vaak in het nieuws komt telkens als de teugels strakker worden aangehaald. “(E)r hoeft maar iets te zijn en iedereen vindt er iets van. Dat is wonderlijk. Als ik niet betrokken ben bij iets, wat kan mij het dan schelen wat daar gebeurt.”

Critici zeggen dat de Katholieke Kerk niet met de tijd meegaat. Volgens Mutsaerts is dat precies de bedoeling. “We moeten juist tegen de tijdgeest ingaan. Het is steeds meer ieder voor zichzelf en God voor ons allen. Er geldt steeds meer de wet van de jungle, het recht van de sterkste, en gemakzucht. Dat moet je niet willen. Je moet het geloof niet aanpassen aan de tijd."

Mutsaerts kwam onlangs in het nieuws vanwege een priester die zich niet aan het verplichte celibaat houdt en al 46 jaar met zijn vriendin samenwoont. De hulpbisschop eiste dat de 81-jarige geestelijke en zijn 85-jarige partner vóór 1 december uit elkaar moeten op straffe van schorsing.

“Soms moet je dingen door de vingers zien”, zegt Mutsaerts in de Volkskrant. “Maar als een priester het zo op de spits drijft, met al die brochures tegen het celibaat die hij uitbrengt en opstuurt en die grote ergernis geven bij sommige collega’s, dan moet ik hun klachten toch serieus nemen. Het zou toch raar zijn als ik dat niet zou doen.”

bron: Katholiek Nederland