Norbertijnenparochie Heikant-Quirijnstok blijft zelfstandig



met het zielenheil van deze parochianen zal het in de toekomst ernstig gesteld zijn...

Half oktober kwam plotseling – zonder enige vorm van overleg – het bericht dat in Tilburg nog plaats zou zijn voor twee katholieke parochies: een voor boven de spoorlijn (Tilburg-Noord) en een onder de spoorlijn (Tilburg-Zuid).

In deze berichtgeving werd geen melding gemaakt van het gegeven dat deze grootschalige opdeling niet zou gelden voor de norbertijnenparochie van Heikant – Quirijnstok in Tilburg – Noord. Het ging en gaat dus niet om 2 maar om 3 parochies in Tilburg.Op 3 maart 2009 is tussen het bisdom ’s–Hertogenbosch en de abdij van Berne, nadat eerste reorganisatieplannen waren gedropt, overeengekomen dat de Norbertijnen parochies niet zouden meedoen in de reorganisatie. Deze afspraken zijn toen schriftelijk vastgelegd:

”De Abdij van Berne is bereid en heeft de mogelijkheid een blijvende bijdrage te bieden aan de opbouw van de plaatselijke geloofsgemeenschappen en invulling van de pastorale zorg in meerdere parochies en zo door middel van parochiële zielzorg in die plaatsen die reeds lang(er) aan de abdij zijn toevertrouwd religieus present te zijn en te blijven . Dit betreft dan met name de parochies van Bokhoven en Engelen alsmede Heikant/Quirijnstok te Tilburg welke als zodanig hun huidige status zullen behouden”.

Na de recente berichtgeving over de nieuwe parochiële indeling in Tilburg is op aandringen vanuit Heikant – Quirijnstok door het bisdom verklaard:

"De afspraken die er gemaakt zijn tussen de abdij en de bisschop zijn ongewijzigd gebleven. De positie van de parochie Heikant – Quirijnstok wijzigt niet. De parochie blijft vooralsnog een zogeheten concredita-parochie toegewezen aan de norbertijnen. Ook in de oorspronkelijke driedeling zou de parochie een ‘status – aparte’ hebben. Dat blijft ook nu zo. Concreet betekent dit dat Tilburg-Noord geformeerd zal worden zonder de norbertijnenparochie. Deze parochie zal automatisch aansluiten bij Tilburg-Noord zodra zij geen aanspraak meer maken op hun rechten“.

Norbertijnen van priorij ‘De Schans‘ en het parochiebestuur van Heikant-Quirijnstok hechten er aan deze informatie naar buiten te brengen aangezien er van deze feitelijkheden in de berichtgeving van de afgelopen dagen geen melding is gemaakt.

bron: RKNieuwsnet