Katholieken moeten zich weer emanciperen



Om de paar weken zegt ze een doodsverwensing te krijgen in haar digitale postbus, hoofdredacteur Mariska Orban-De Haas (34) van het Katholiek Nieuwsblad.

Uit het interview:

"Zodra de kerk negatief in het nieuws is, richt de woede zich op alles wat het predikaat katholiek draagt. Ook ik moet het dan kennelijk ontgelden." zegt Orban.

Draagt de kerk zelf niet bij aan de anti-katholieke stemming in Nederland?

"Soms wel, maar meestal niet. De anti-katholieke stemming wordt gemaakt door de media. Als je het als journalist opneemt voor een bisschop of voor een moreel standpunt, wordt je kop afgehakt. In veel journalistieke bespiegelingen klinkt het liberale gedachtegoed door: vrijheid en blijheid voor iedereen. Het individueel geluk als hoogste goed. Het lijkt bijvoorbeeld geaccepteerd dat mannen hun vrouw verlaten voor een nieuw exemplaar. Alsof scheiden voor de achterblijvers niet funest is. Wanneer schrijven journalisten over deze maatschappelijke schade? Nooit. En als je vanuit je geloof het vingertje heft tegen scheiden, dan trappen de media meteen tegen deze moraal aan."

Orban roept christenen in haar boek op zich niet langer terug te trekken in hun schulp.

"Katholieken moeten zich opnieuw emanciperen in een samenleving die vergiftigd is door de meningen van anti-christelijke opinieleiders."

Bronnen: BNDeStem - Katholieke Actie Vlaanderen