Pius X Broederschap moet legitimiteit van Vaticanum II erkennen



Volgelingen van Lefebvre krijgen mogelijk prelatuur zoals Opus Dei

Kardinaal Levada, de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, stelde de delegatie van het Priesterbroederschap Sint-Pius X (FSSPX) deze week een beginselverklaring voor, die de aanzet kan geven tot de integratie van het broederschap in de katholieke Kerk. Tijdens de ontmoeting met de traditionalisten werden voorstellen gedaan voor het canonieke statuut voor de priesterbroederschap, indien een verzoening tot stand komt. De inhoud zelf van de tekst is niet bekend. Ook pater Lombardi, de perswoordvoerder van het Vaticaan, zei woensdag dat hij de tekst niet kent.

De Franse dominicaan en kerkjurist Jean-Paul Durand, tevens raadgever van de Pauselijke Raad voor de Interpretatie van kerkrechterlijke teksten, zegt dat de Priesterbroederschap Sint-Pius X (FSSPX) in alle geval de geldigheid van de teksten van het Tweede Vaticaans Concilie moet erkennen. “De paus zal de volgelingen van Lefebvre vragen om met een minimum aan leerstellige punten akkoord te gaan. Maar onvermijdelijk impliceert dat ook de erkenning van de legitimiteit van Vaticanum II. Ook godsdienstvrijheid is onderdeel van die leer van Vaticanum II. Anderzijds wordt wel ruimte gelaten om te discussiĆ«ren over de interpretatie.”

Jean-Paul Durand meent dat deze beginselverklaring de aanzet vormt voor een personele prelatuur. Momenteel beschikt enkel Opus Dei over zo’n eigen prelatuur. “Een personele prelatuur geeft de prelaat zeggenschap over de individuen die daarvan lid zijn, maar niet over het territorium waar zij wonen. Het is een instelling waarvan men lid is, in tegenstelling tot bisdommen of parochies. De zeggenschap van de prelaat kan nog best worden vergeleken met die van een abt van een orde. De prelatuur kan in geen geval het bisdom vervangen.”

bron: KerkNet