Van den Hende benoemd tot nieuwe bisschop van Rotterdam



Dr. Hans van den Hende, tot op heden bisschop van Breda, is vandaag door paus Benedictus XVI benoemd tot bisschop van Rotterdam, als opvolger van mgr. Ad van Luyn, die op 14 januari met emeritaat ging. Dat heeft de apostolische nuntiatuur in Den Haag vandaag bekendgemaakt.

Geruchten dat Van den Hende Breda zou verruilen voor Rotterdam circuleerden al langer op internet. Met Van den Hende krijgt het bisdom Rotterdam een gepromoveerd kerkjurist aan het hoofd en iemand die van buiten het bisdom komt. Voor zijn benoeming in Breda, was hij priester van het bisdom Groningen.

De benoeming is tamelijk uniek in de geschiedenis van de Nederlandse kerkprovincie. Nooit eerder werd een bisschop overgeplaatst van de ene zetel naar de andere, met uitzondering van enkele aartsbisschoppen van Utrecht die eerder een Nederlands bisdom bestuurden, zoals Petrus Snickers (die eerder bisschop van Haarlem was), Ad Simonis (die eerder het bisdom Rotterdam bestuurde) en mgr. Eijk (die zijn episcopaat aanving in Groningen). Joannes Zwijsen werd meteen na het herstel van de hiërarchie in 1853 niet alleen formeel bestuurder van het bisdom van Den Bosch, maar ook aartsbisschop van Utrecht.

GroningerHans van den Hende werd op 9 januari 1964 geboren in de stad Groningen. Hij bezocht het Sint-Maartenscollege in Haren en studeerde vervolgens theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht, terwijl hij woonde in het Ariënskonvikt, de priesteropleiding die door kardinaal Willebrands werd gesticht in 1979.

Vanaf het einde van de jaren tachtig verbleef Van den Hende enkele jaren in Rome, waar hij aan de Gregoriana promoveerde in het canoniek recht. Onderwerp van zijn dissertatie was de rol en taakopvatting van bisschoppenconferenties na het Tweede Vaticaans Concilie. Hij werd diaken gewijd in 1990 door mgr. Bernhard Möller, bisschop van Groningen en ontving zijn priesterwijding uit handen van mgr. Jan Niënhaus, hulpbisschop van Utrecht.

Van 1993 tot 2004 werkte hij in het pastoraat. Een functie die hij vanaf 1997 vervulde naast de functie van officiaal aan de kerkelijke rechtbank van het aartsbisdom Utrecht en het bisdom Groningen. In 2000 benoemde mgr. Eijk hem daarnaast tot vicaris-generaal van zijn bisdom. In 2006 werd hij benoemd tot bisschop-coadjutor van Breda, als beoogd opvolger van de ernstig vermoeide bisschop Tiny Muskens. Hij koos als zijn wapenspreuk Sine timore serviamus illi (“Dat wij hem dienen zonder vrees”, uit het Loflied van Zacharias). In oktober 2007 volgde hij Muskens op als diocesaan bisschop van Breda.

bron: Katholiek Nederland