Tridentijnse mis aan hoogaltaar Sint-Pieter



Aan een hoogaltaar in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek is vandaag voor het eerst sinds 1970 eucharistie gevierd volgens de 'Tridentijnse' ritus. De mis werd opgedragen door de 82-jarige Duitse kardinaal Walter Brandmüller. Het altaar dat gebruikt werd was dat van de Cathedra Petri in de apsis van de basiliek.

De preconciliaire Romeinse ritus werd door de liturgische vernieuwingen van het Tweede Vaticaans Concilie praktisch afgeschaft. Daarna kregen sommige groepen van paus Johannes Paulus II echter bijzondere permissie om de oude liturgie te celebreren. In 2007 gaf paus Benedictus XVI algemene toestemming voor het vieren van de mis volgens het Missale Romanum van 1962.

De Tridentijnse mis in de Sint-Pieters werd door enkele honderden gelovigen bijgewoond. De viering vormde de afsluiting van een internationaal congres over Summorum Pontificum, het document waarin Benedictus XVI de preconciliaire liturgie tot "buitengewone vorm van de Romeinse ritus" verklaarde. Eergisteren publiceerde het Vaticaan een document over de correcte interpretatie van Summorum Pontificum.

bron: Katholiek Nederland