Tertio neemt communievieringen op de korrel



Het christelijk opinieweekblad Tertio haalt in zijn woensdag verschenen nummer zwaar uit naar de communievieringen in de Vlaamse parochies.

"Mei is communiemaand. Het zouden hoogfeesten moeten zijn van de katholieke initiatie, voor de betrokkenen en de christelijke gemeenschap. Helaas is wat zich in veel kerken afspeelt ergerlijk," zo luidt de aanhef van het standpunt in het christelijk opinieweekblad Tertio deze week.

Volgens het blad zijn communievieringen vaak "het trieste toppunt van de infantilisering en banalisering die de liturgie in onze gewesten nu al decennialang teisteren". Veel kinderen beseffen ondanks de catechese daarom amper waar het om gaat in de eucharistie. Een voorbeeld hiervan zijn de lezingen uit de bijbel die "worden vervangen door vlakke gedichtjes, als waren de jaren 1970 nog niet voorbij. De liederen getuigen vaak meer van emocultuur dan van het christelijke geloof. Maar voor hun vermaak hoeven ze niet naar de kerk te gaan, daar zorgt Studio 100 wel voor", luidt het.

Toch zijn er volgens Tertio hier en daar nog plaatsen waar het er aan toegaat zoals het hoort. "Maar minder dan in onze buurlanden is bij ons de tegenbeweging ingezet. Veelal gaat de trend van de uitverkoop van onze identiteit en eeuwenoude schatten genadeloos door."

Volgens het blad moeten vormheren of priesters die een waardige liturgie willen, een storm van protest weerstaan. "Veel ouders, catechisten en leerkrachten zijn het gewoon dat niet de Heer, maar hun kind centraal staat in de viering."

Tertio stelt dat "een beetje katholiek priester zich niet tot eender wat moet lenen". Volgens het blad is al ten overvloede bewezen dat die weg voor het katholicisme dood loopt. Het blad hoopt dat het streven van Paus Benedictus XVI naar een herstel van de waardigheid van de liturgie, ook in ons land vrucht zal afwerpen. "De heropbouw van de kerk in Vlaanderen vraagt tijd, maar vooral veel moed. Beginnen met het herstel van de liturgische waardigheid is een juist vertrekpunt, want goede liturgie is van het mooiste wat de kerk te bieden heeft."

bron: Het Nieuwsblad