Uitstelling bloedreliek van Johannes Paulus II



Tijdens de plechtige zaligverklaring van paus Johannes Paulus II op 1 mei zal een bijzonder relikwie worden uitgesteld. Het betreft een ampul met bloed van de in 2005 overleden paus. Dat heeft het Vaticaanse bureau voor de pontificale vieringen vandaag in Rome bekendgemaakt.

Het bloed van de paus werd gedurende de laatste dagen van zijn ziekbed afgenomen door het transfusiecentrum van het Bambino Gesù-ziekenhuis in Rome. Daar zou het bloed worden getest in verband met een mogelijke bloedtransfusie die de zieke paus zou ondergaan.

In verband met de ontwikkeling van zijn ziekte kwam het evenwel niet meer van een transfusie. Wel werden in totaal vier ampullen met bloed van de paus zorgvuldig bewaard. Twee van deze ampullen werden na het overlijden van Johannes Paulus II aan diens particulier secretaris, mgr. Stanisław Dziwisz, ter hand gesteld. De andere twee bleven in handen van de zusters van het Bambino Gesù, maar werden onlangs aan het Vaticaan overgedragen. Tijdens de zaligverklaringsmis op het Sint-Pietersplein zal één van deze ampullen ter verering worden uitgesteld.

Na de plechtigheden van 1 mei zal één ampul worden ondergebracht in een speciale reliekschrijn. De andere zal worden teruggegeven aan de Zusters van het Kindeke Jezus, die de afgelopen jaren voor de relieken hebben gezorgd.

Het bloed in beide ampullen is nog vloeibaar. Het betreft echter geen wonder. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door de bloedverdunnende middelen die de paus gebruikte.

bron: Katholiek Nederland