Leken die uitvaartdiensten leiden



Een belachelijke ontwikkeling. In het bisdom Brugge valt men van de regen in de drop...

Het Brugse bisdom schakelt steeds vaker over op woordvieringen tijdens uitvaarten. In federaties waar te weinig priesters zijn, kunnen ook leken die vieringen voorgaan. In Torhout verzorgt parochieassistente Marijke Bruynooghe al twee jaar de uitvaarten.

Het Brugse bisdom heeft een nieuwe beleidslijn goedgekeurd waarin het de regel wordt dat een uitvaart een woordviering is in plaats van een eucharistieviering. Die nieuwe uitvaartdiensten zonder sacramanten, mogen dan ook worden verzorgd door leken. In verschillende parochies wordt dit nu trouwens al gedaan.

Volgens het Brugse bisdom is dit een noodzakelijke maatregel om het tekort aan priesters in de toekomst op te vangen. 'Concreet gaat het voorlopig om de grotere parochiefederaties waar één of twee priesters het aantal uitvaarten niet alleen kunnen bolwerken', zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom. 'In dergelijke federaties worden vanaf nu woordvieringen gehouden en die diensten kunnen worden geleid door een benoemde leken.' Het is opvallend dat een eucharistieviering in principe enkel nog wordt gegeven als daar uitdrukkelijk om wordt gevraagd. 'We gaan uiteraard geen eucharistievieringen weigeren, maar in principe doen we dit enkel nog voor mensen die echt praktiserend gelovig waren. Op voorhand polsen we daar dan ook naar bij de familie.'

Het bisdom bekrachtigt hiermee een trend die zich in een aantal parochies al enkele jaren manifesteert. Marijke Bruynooghe, getrouwd en moeder van vier, verzorgt al twee jaar uitvaartdiensten in een vijf verschillende kerken in de federatie Torhout. 'Dat is eigenlijk een logisch gevolg van mijn jarenlange betrokkenheid bij de Kerk', zegt ze.

'Het is niet alleen uit een tekort aan priesters, maar simpelweg ook uit nood aan een modern ritueel voor mensen die eigenlijk te ver van de eucharistiebeleving staan. Die mensen hebben geen behoefte aan de sacramenten, maar zoeken vooral steun tijdens moeilijke momenten. Die steun kan ook komen van leken en dat zal ook de manier zijn waarop de Kerk in de toekomst moet heropleven.'

Parochieassistente Bruynooghe verzorgt ondertussen dertig uitvaarten per jaar. Toch moesten veel kerkgangers daar in het begin even aan wennen. 'In het begin kreeg ik bijvoorbeeld vaak de vraag of de priester wel nog zou komen. Al bij al is die omschakeling in Torhout vlot verlopen', zegt Bruynooghe. 'Je kunt je niet meteen aan iedereen opdringen. Het is net als een beginnende wielrenner, die kan ook niet meteen de kopman van het peloton worden, maar geleidelijk aan volgen de meeste wel.'

Een rondvraag in andere parochiefederaties leert alvast dat het inzetten van leken op termijn overal noodzakelijk zal worden.

'Voorlopig redden we het nog, omdat we hier uitzonderlijk nog zes priesters hebben', zegt Luc Deschodt, decaan van de federatie Brugge-Zuid. 'Maar de komende jaren zullen er priesters afhaken en dan zullen we die leken goed kunnen gebruiken. Er zijn er overigens al een aantal die een opleiding volgen om binnenkort aan de slag te kunnen. Op zich hoeft dat helemaal geen bezwaar te zijn, want het maakt het ritueel niet minder zinvol', zegt Deschodt.

bron: Het Nieuwsblad