"Vlaamse kerken leeg in 2016"



het product van jaren lang progressief bewind ...... dank u wel Belgische bisschoppen!

Als de ontkerkelijking in Vlaanderen doorzet, gaat er in 2016 niemand meer naar de kerk. Dat staat in de studie Kerkpraktijk in Vlaanderen van Marc Hooghe, politicoloog en socioloog aan de Katholieke Universiteit Leuven. Volgens het onderzoek blijft het aantal doopsels en kerkelijke uitvaarten wel stabiel.

In 1976 ging 36 procent van de Vlamingen tussen 5 en 69 jaar nog wekelijks naar de zondagsmis. In 1998 was dat 13 procent. Vorig jaar daalde dat aandeel tot 5,4 procent, wat neerkomt op zo’n 247.000 mensen.

“Je kunt bijna perfect voorspellen dat er jaarlijks ongeveer 0,8 procent minder kerkgangers zullen zijn”, aldus Hooghe. Als deze trend doorzet, blijven de kerken in 2016 op zondag leeg.

Volgens Hooghe is het geleidelijke verloop van de afname uitzonderlijk. “Normaal gaat het bij maatschappelijke evoluties in horten en stoten. Bij de kerk heeft het vermoedelijk te maken met de wissel van de generaties. Een ’kerkse’ generatie wordt telkens opgevolgd door een steeds minder kerkse generatie.”

Doopsels en kerkelijke uitvaarten blijven onverminderd populair. Nog altijd wordt 67 procent van de Vlaamse kinderen gedoopt. 71 van alle overledenen wordt kerkelijk begraven. Het aantal kerkelijke huwelijken neemt wel af.

Het onderzoek is gebaseerd op een telling in verschillende Vlaamse parochies in oktober 2009.

bron: Katholiek Nederland