Paus is geen minister en moet dus geen ontslag nemen



Verstandige praat uit Rome!

Voor pater Federico Lombardi, directeur van de persdienst van het Vaticaan, is het duidelijk: de paus is geen minister en hij moet dan ook geen ontslag nemen. Lombardi reageert daarmee op een uitspraak van prof. Peter Adriaenssens, oud-voorzitter van de commissie die seksueel misbruik in de Kerk onderzocht, in een vandaag zaterdag in de krant De Morgen gepubliceerd interview. De paus moet volgens Adriaenssens niet alleen spijt betuigen over het misbruik binnen de katholieke Kerk, “maar hij zou ook moeten afstand nemen van zijn functie en ontslag nemen”. Adriaenssens maakt in het interview de vergelijking met het ontslag van de toenmalige ministers Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte na de ontsnapping van Marc Dutroux.

“Eerst en vooral wil ik alle waardering uitspreken voor prof. Adriaenssens, voor wat hij als voorzitter van de commissie gedaan heeft, voor de rapporten die hij gepubliceerd heeft en ook voor de aanbevelingen die hij in het eindrapport over de commissie gedaan heeft”, verklaarde pater Lombardi vrijdagavond in een interview met Radio Vaticaan. “Maar ik moet zeggen dat we toch verrast waren bij het lezen van enkele fragmenten uit het interview, onder meer over de vergelijking die erin gemaakt wordt tussen de verantwoordelijkheden en het gezag van de universele Kerk met instellingen die door hun aard en de gezagsorganisatie totaal verschillend zijn. Die vergelijking gaat volgens ons dus niet op, want men kan de paus niet vergelijken met een minister.“

Lombardi onderstreept dat de paus wel degelijk en ten volle zijn verantwoordelijkheid als herder van de katholieke Kerk heeft opgenomen door een heel duidelijke lijn aan te geven in de aanpak van het probleem van seksueel misbruik. “Niet alleen door woorden van spijt, die op zich al belangrijk zijn, maar ook metterdaad, zoals het luisteren naar slachtoffers, wat het vertrekpunt is van elke actie in de aanpak van dit probleem, de aanpassing van de normen van het kerkelijk recht om de schuldigen te beoordelen en het aanmoedigen van alle mogelijke preventiemaatregelen. Dat was allemaal heel duidelijk tijdens het recente bezoek van de paus aan het Verenigd Koninkrijk met de spijtbetuigingen van de paus en zijn ontmoetingen met slachtoffers en met mensen die zich inzetten voor preventie van misbruik. Zo bereidt de Kerk de toekomst voor. En de paus moet dus geen ontslag nemen, maar de Kerk blijven leiden om ons de juiste richting te wijzen. En dan is het uiteraard aan ons om dat in de praktijk te brengen.”

bron: KerkNet