Advocaat Danneels wraakt onderzoeksrechter



Fernand Keuleneer, de advocaat van kardinaal Godfried Danneels, heeft een wrakingsprocedure opgestart tegen onderzoeksrechter Wim De Troy. Dat melden Belgische media vandaag.

Onderzoeksrechter De Troy leidt al enkele maanden het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische Rooms-Katholieke Kerk, onder de naam Operatie Kelk. In het kader van dat onderzoek werden in juni van dit jaar omstreden huiszoekingen verricht bij het aartsbisdom Mechelen-Brussel, bij kardinaal Danneels thuis en bij de commissie-Adriaenssens, die onderzoek deed naar misbruik in de kerk.

Advocaat Keuleneer maakte de procedure aanhangig bij het Hof van Beroep in Brussel. De onderzoeksrechter mag daardoor tijdelijk niet meer in het dossier werken, tot het hof het wrakingsverzoek heeft behandeld. Dit kan enkele weken duren.

Het is niet de eerste keer dat onderzoeksrechter De Troy wordt gedwarsboomd. De Kamer van Inbeschuldigingstelling oordeelde eerder dat de huiszoekingen in het onderzoek niet rechtsgeldig waren verlopen en dat De Troy alle in beslag genomen dossiers moest terugbezorgen. Maar het Hof van Cassatie verbrak die arresten omdat burgerlijke partijen niet gehoord waren door de Kamer.

bron: Katholiek Nederland