Adriaenssens: paus moet aftreden



Het gaat goed in Belgische Kerk en haar "adviseurs". Kan het nog gekker worden? ... Vast wel!

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens, de gewezen voorzitter van de kerkelijke commissie over seksueel misbruik in de Belgische kerk, vindt dat paus Benedictus XVI moet aftreden. Dat zegt hij in een interview met de Vlaamse krant De Morgen, dat morgen wordt gepubliceerd.

Drie weken na de presentatie van zijn schokkende eindrapport spreekt Adriaenssens voor het eerst opnieuw over het omvangrijke misbruikschandaal. Volgens hem heeft de Katholieke Kerk al wel een begin gemaakt met de aanpak van het misbruik, door er tenminste over te praten, maar is men nog lang niet ver genoeg gegaan.

De commissie-Adriaenssens heeft haar opdracht niet geheel kunnen vervullen omdat de Belgische justitie in juni tijdens Operatie Kelk alle dossiers van de commissie in beslag had genomen. De huiszoeking bij de commissie in Mechelen bleek later onwettig te zijn geweest.

Hoofdconclusie van het rapport van de commissie-Adriaenssens is dat in Belgiƫ vrijwel alle katholieke scholen, internaten en andere instellingen ooit wel eens te maken hebben gehad met kindermisbruik. In het rapport staan de weergaven van de herinneringen van misbruikslachtoffers. Die leiden tot grote afschuw en verontwaardiging over de misdaden van de pedofiele geestelijken.

Adriaenssens vindt dat de misstanden de kerkelijke hiƫrarchie zijn aan te rekenen. In De Morgen zegt hij dat "er een verschil is tussen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen. Als ieder van ons het logisch vind dat Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte zijn opgestapt na de ontsnapping van Dutroux, ook al waren zij niet zijn bewakers, dan kun je toch alleen maar zeggen dat na alles wat in de kerk naar boven is gekomen iemand zijn verantwoordelijkheid moet nemen."

Aangezien het hier niet alleen om een Belgisch, maar om een wereldwijd probleem gaat, is het de paus die het voorbeeld moet stellen, vindt Adriaenssens: "De paus zou niet alleen zijn spijt moeten betuigen, maar ook afstand moeten nemen van zijn functie en zijn ontslag indienen. Om te tonen dat het hem dat waard is, om te tonen dat het niet had mogen gebeuren en nooit meer zal gebeuren, als het van het instituut afhangt. Dan heeft de kerk een historische kans om opnieuw een morele standaard voor alle andere instituten te stellen."

bron: Katholiek Nederland