Tweede Vlaamse bisschop voor gehuwde priesters



Blijkbaar hebben genoemde bisschoppen (maar ook inmiddels Mgr. Bonny van Antwerpen) niet in de gaten wat de implicatie is van dergelijke uitspraken in het licht van alle schandalen die op dit moment spelen.

Onderstaande gekleurde berichtgeving is afkomstig van Katholiek Nederland


Ook de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens vindt dat gehuwde mannen priester moeten kunnen worden. Dat heeft de Vlaamse krant Het Belang van Limburg vandaag gemeld. Afgelopen zaterdag stelde de Brugse bisschop Jozef De Kesel het verplichte priestercelibaat al ter discussie.

De Kesel stelde zaterdag ook de positie van de vrouw in de kerk ter discussie. Hoogmartens zegt "wat minder draagvlak" te zien voor het openstellen van het priesterschap voor vrouwen. "Ik denk dat de discussie over het celibaat veel vlugger gevolg kan krijgen dan de discussie over de toelating van de vrouw tot het priesterambt", aldus de Hasseltse bisschop.

Ook Nederlandse bisschoppen hebben in het verleden gepleit voor de toelating van gehuwde mannen tot het priesterambt. In 1992 stelde de toenmalige bisschop van Rotterdam, Philippe Bär, voor dat rijpere gehuwde mannen (viri probati) in de Rooms-Katholieke Kerk priester zouden kunnen worden. Hij noemde het "ronduit slecht" dat er in de kerk geen discussie over het verplichte priestercelibaat werd gevoerd.

Kardinaal Ad Simonis, toen aartsbisschop van Utrecht, wees het pleidooi van zijn opvolger in Rotterdam af, maar sloot drie jaar later voor de KRO-televisie niet uit dat de kerk in de toekomst het priesterambt voor de viri probati mogelijk zou maken. "De koppeling van verplicht celibaat en priesterschap is niet een wet van eeuwen", zei Simonis, die zelf altijd voorstander van de celibaatsverplichting is geweest.

In 2001 pakte bisschop Tiny Muskens van Breda de draad op. Hij zei dat er ruimte zou moeten zijn voor de priesterwijding van oudere, rijpere mannen. Hij wees erop dat het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) die mogelijkheid heeft geopperd.