Paus Benedictus XVI bijzonder hartelijk ontvangen door de Britse koningin



Paus Benedictus XVI loofde vanmorgen tijdens zijn ontmoeting met koningin Elizabeth II, in het koninklijk paleis Holyrood House in Edinburgh, de christelijke wortels van het Verenigd Koninkrijk, “waar de christelijke boodschap al meer dan duizend jaar integraal onderdeel is van de taal, het denken en de cultuur”. De paus, die als staatshoofd met veel luister ontvangen werd, roemde in het bijzonder de bijdrage van de Britse monarchen, “onder wie vele heiligen”, in de verspreiding van het christendom in het Gemenebest. Hij loofde ook de Britse samenleving om haar moderniteit en multiculturaliteit. “Maar dat mag haar niet beletten de traditionele waarden te blijven respecteren en zich te verzetten tegen een agressief secularisme, dat zelf onverdraagzaam dreigt te worden.”

Koningin Elizabeth II had kort daarvoor in haar toespraak het gemeenschappelijke christelijke erfgoed en de christelijke bijdrage tot de wereldvrede gehuldigd. “De Heilige Stoel blijft een voorname rol spelen in internationale aangelegenheden door haar bijdrage tot de vrede en de ontwikkeling en tot de bestrijding van problemen zoals armoede en klimaatsverandering.”

Aansluitend lunchte de paus in Edinburgh met de aartsbisschop van Saint Andrews en Edinburgh, kardinaal Keith O'Brien. Daarna reisde hij door naar Glasgow, waar hij voor 65.000 gelovigen een openluchtmis opdroeg in Bellahouston Park. De 83-jarige kerkleider waarschuwde er voor de verdringing van het geloof uit het openbare leven en hij spoorde de jongeren aan om te weerstaan aan de bekoringen waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden. “Stel uw hoop op Christus en leer hem kennen en beminnen.” Benedictus XVI riep op tot een evangelisering van de cultuur en noemde godsdienst de beste garantie voor authentieke vrijheid en respect. In extremis werd eerder op de dag in Edinburgh ook nog een korte ontmoeting ingelast met een delegatie van de Wereldraad van Kerken, onder leiding van de nieuwe secretaris Olav Fykse Tveit.

Het vierdaagse pausbezoek aan Groot-BrittanniĆ« duurt nog tot zondag 19 september. De paus reist vanavond door naar de luchthaven van Heathrow in Londen. Daar ontmoet hij morgenmiddag in het Lambethpaleis aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, de geestelijke leider van zeventig miljoen anglicanen wereldwijd. Pater Lombardi, de perswoordvoerder van het Vaticaan: “Dit bezoek heeft een uitgesproken oecumenische dimensie. Wij beseffen dat de anglicaanse Kerk momenteel een delicate fase doormaakt. Dat interne debat zet ook de relaties tussen de katholieke en anglicaanse Kerk onder druk.”

bron: KerkNet