Nieuwe seminaristen in België ondanks misbruikschandaal



In België studeren dit academisch jaar minstens 28 nieuwe seminaristen, onder wie negen Vlamingen en acht buitenlanders. Daardoor stijgt het aantal priesterkandidaten tot 76. Dat staat in het nieuwe nummer van het katholiek weekblad Tertio.

De stijging is opmerkelijk gezien de aanhoudende golf van berichten over seksueel misbruik in de Belgische Kerk sinds het ontslag van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe.

Een tweede opmerkelijk gegeven zijn de vijftien nieuwe kandidaten in het aartsbisdom Mechelen-Brussel, onder wie twee nieuwe Nederlandstalige seminaristen. De priesteropleidingen en -roepingen behoren tot de prioriteiten van aartsbisschop André-Joseph Léonard.

In het bisdom Brugge, traditioneel een van de sterkhouders van de katholieke Kerk in België, meldde zich slechts één kandidaat. Een seminarist uit Gent, een uit Hasselt, twee uit Antwerpen en twee uit het aartsbisdom beginnen hun priesteropleiding aan het interdiocesane Johannes XXIII-seminarie. Twee Antwerpse kandidaten vatten studies aan in het Nederlandse Bovendonk. De Vlaamse Kerk telt in totaal negen nieuwe seminaristen tegenover telkens vijf in de voorbije twee jaren.

bron: Katholiek Nederland