John Henry Newman zalig verklaard



Paus Benedictus XVI heeft op de laatste dag van zijn apostolisch bezoek aan Groot-Brittanniƫ de Engelse kardinaal John Henry Newman zalig verklaard. Dat deed de opperpontifex vanochtend tijdens een pontificale eucharistieviering in Cofton Park in Rednal, Birmingham.

Tienduizenden katholieken namen aan de openluchtmis deel. In de uren voorafgaande aan de mis regende het in Cofton Park. Op het moment dat de pausmobiel het terrein opreed, brak de zon door en stopte het met regenen. De intrede van Benedictus XVI werd begeleid door Engelse hymnen.

De formule van de zaligverklaring werd aan het begin van de eucharistie door de paus uitgesproken. De menigte antwoordde daarop met applaus. De liturgische gedachtenis van John Henry Newman zal voortaan jaarlijks op 9 oktober worden gevierd in de plaatsen waar er een bijzonder verering voor de zalige bestaat, zo bepaalde de paus.

John Henry Newman (1801-1890) werd de leider van de Oxford-beweging (1833-1845), die voor een opleving van het anglicaanse geloof in Engeland zorgde. In 1845 werd hij na de studie van de kerkvaders rooms-katholiek. Hij zette zich als priester, auteur, theoloog, filosoof en opvoeder in voor de verspreiding van het geloof. In 1879 werd hij vanwege zijn verdiensten kardinaal. De invloed van zijn werk is nog steeds enorm.

Britse oud-premier Tony Blair, die evenals Newman naar de RK-Kerk overstapte, bracht afgelopen week hulde aan de zalige in de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano. Hij prijst de intellectuele moed van de 19e-eeuwse theoloog en schrijft dat hij vele van diens kwaliteiten ook in de huidige paus herkent. Blair pleitte ervoor om Newman de hoge doctrinaire status van Kerkleraar te geven.

bron: Katholiek Nederland