Campagne Britse protestanten tegen paus



Het gaat goed met de oecumene bij de conservatieve protestanten...

Conservatieve protestanten in Groot-Brittannië lanceren een advertentiecampagne om te protesteren tegen het (eerste) staatsbezoek van paus Benedictus XVI aan het land, van 16 tot 19 september.

Gedachtig aan Maarten Luthers historische protest in 1517 tegen de dwalingen van de Kerk van Rome, protesteren wij ondertekenaars tegen het staatsbezoek van de paus aan Groot-Brittannië", begint de tekst van de advertentie.

"De paus claimt het hoogste gezag van de universele kerk te zijn. Hij claimt dat alle regeringen zich aan hem moeten onderwerpen. Maar er is slechts één hoofd van de universele kerk en dat is de Heere Jezus Christus. Niemand kan die titel claimen (...) Wij verwerpen dan ook de absurde pretenties van de paus om te heersen over overheden en kerken".

Een voorpublicatie van de advertentie is te lezen in de jongste editie van het protestantse gezinsblad English Church­man. Bedoeling is het stuk te publiceren in de landelijke dagbladen The Times en Telegraph. Aan het protest nemen behalve de English Churchman de Protestant Truth Society (PTS) en andere protestantse groeperingen deel. Verder hebben de organisaties op 17 september een demonstratie gepland bij Westminster Hall in Londen, waar de paus de Britse politieke leiders zal ontmoeten en toespreken.

bron: Reformatorisch Dagblad