Anglicaanse bisschoppen kondigen overstap naar RK-Kerk aan



Vijftien behoudende anglicaanse bisschoppen hebben in een brief aangegeven dat enkelen uit hun midden zullen overgaan naar de Rooms-Katholieke Kerk. In de brief uiten de kerkleiders hun onvrede over een van de uitkomsten van de afgelopen Synode van de Kerk van Engeland, die de weg vrijmaakt voor de bisschopswijding van vrouwen.

In een brief aan hun priesters geven de vijftien behoudende bisschoppen aan dat sommigen van hen besloten hebben rooms-katholiek te worden. Anderen overwegen dezelfde stap te zetten, schrijven de kerkleiders.

Sommige bisschoppen overwegen gebruik te maken van het personeel ordinariaat, een kerkrechtelijke voorziening die paus Benedictus XVI eind vorig jaar in het leven riep voor anglicanen die groepsgewijs, en “met behoud van elementen uit de anglicaanse erfenis” wensen toe te treden tot de Rooms-Katholieke Kerk.

De bisschoppen, die toegeven dat ze het onderling niet eens zijn over een juiste reactie op de recente ontwikkelingen, schrijven dat anderen van hen “met een diep gevoel van ongemak” binnen de Kerk van Engeland zullen blijven. Deze geestelijken kunnen zich niet voorstellen hun geliefde kerk te verlaten en zullen daarom “volharden”. Sommigen van hen hebben te maken persoonlijke omstandigheden, zoals familiebanden, of kunnen uit financiĆ«le noodzaak niet anders dan blijven.

Onder de ondertekenaars bevinden zich John Hind, de bisschop van Chichester, Geoffrey Rowell, de bisschop Gibraltar (en daarmee geestelijk leider van anglicanen op het Europese vasteland), en John Broadhurst, de bisschop van Fulham.

bron: Katholiek Nederland