Stefaan van Calster benoemd tot erekapelaan van de Paus



'Zaligmaker van Lage Landen' voortaan monseigneur

Paus Benedictus XVI heeft pastoor Stefaan van Calster uit Eijsden benoemd tot zijn erekapelaan. De priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel die in het bisdom Roermond werkzaam is, mag zich voortaan 'monseigneur' noemen. De versierselen behorend bij de benoeming werden hem zaterdag 26 juni na afloop van een eucharistieviering in de abdijkerk van Rolduc te Kerkrade door bisschop Frans Wiertz uitgereikt. De Vlaming kreeg de onderscheiding vanwege zijn vele verdiensten voor de Kerk in Nederland onder meer vanwege zijn betrokkenheid bij diverse zalig- en heiligverklaringen.

Stefaan van Calster (73) is sinds december 2005 pastoor van de parochie Maria Tenhemelopneming te Eijsden. Als priester van het aartsbisdom Mechelen–Brussel (B) was hij van 1970 tot 1988 president van het Leuvense grootseminarie. Begin jaren zeventig was hij tevens gastdocent aan het Antwerpse alsook het Gentse grootseminarie. Na zijn promotie aan de Université Catholique te Louvain-La-Neuve in 1977 ontving hij een benoeming in het bisdom Roermond. Hij werd toen aangesteld als gastdocent pastoraaltheologie en homilitiek en na verloop van tijd tevens moderator aan het grootseminarie Rolduc te Kerkrade. Deze functies bekleed hij tot op de dag van vandaag.

Vanaf 1988 vervult hij ook een gastdocentschap aan het Sint-Janscentrum te ‘s –Hertogenbosch. Via deze docentschappen heeft hij al die jaren een zeer waardevolle en gewaardeerde bijdragen mogen leveren aan de vorming van veel priesters en diakens in Nederland. Als mediadeskundige is Van Calster actief geweest op publicitair gebied en recent is hij directeur geweest van Radio Maria in Nederland en Vlaanderen.

Sinds 2000 is Van Calster actief en deskundig op het terrein van zalig- en heiligverklaringprocessen. In verschillende functies was hij betrokken bij de canonisatieprocessen van de zalige Maria Teresa Tauscher uit Sittard, de heilige Karel Houben uit Munstergeleen en is hij dat nog altijd bij de processen van deken Tijssen uit Sittard, Clara Fey uit Simpelveld, mgr. Savelberg uit Heerlen, alsmede mgr. Sloskans uit Letland en Dorothea Visscher. "Zo was het mogelijk dat men u wel eens de 'zaligmaker van de Lage Landen' noemde," zo zei de bisschop bij de uitreiking van de versierselen tot professor Van Calster.

bron: website Bisdom Roermond