Pastoor 'oranjemis' ontheven van priesterlijke taken



Eindelijk worden liturgische misstanden eens aangepakt!

Pastoor Paul Vlaar van Obdam is door de bisschop van Haarlem-Amsterdam van zijn priesterlijke taken ontheven vanwege het niet eerbiedigen van de heiligheid van de eucharistie. Op zondag 11 juli ging Vlaar in een oranje kazuifel voor in een mis die geheel in het teken stond van de finale van het WK-voetbal.

Het bisdom Haarlem-Amsterdam verklaarde donderdag dat de viering "onvoldoende recht" deed "aan de heiligheid van de eucharistie". "De beelden hiervan hebben in binnen- en buitenland bij gelovigen verontwaardiging gewekt."

"Al eerder heeft de bisschop pastoor Vlaar op het hart gedrukt de heilige eucharistie niet te vermengen met profane evenementen. De pastoor heeft gezegd dit geheel te onderschrijven en beloofd zich hieraan te zullen houden. De pastorale ijver en inzet van de pastoor staan overigens niet ter discussie", aldus het communiqué van het bisdom.

Bisschop Punt heeft naar aanleiding van de 'oranjemis' opnieuw een gesprek gehad met pastoor Vlaar. Daarbij heeft hij de parochiepriester "met onmiddellijke ingang een bezinningsperiode opgelegd en hem voor de duur van deze periode van zijn priesterlijke taken ontheven. Na afloop hiervan zal een en ander opnieuw bekeken worden".

bron: Katholiek Nederland