Onderzoek naar invallen in Belgische Kerk



Het Brusselse parket-generaal gaat onderzoeken of de invallen in de Belgische Kerk op 24 juni wel volgens de regels zijn verlopen. Dit meldden Belgische media vandaag. Onderzoeksrechter Wim De Troy overhandigt vandaag of morgen het dossier. De procureur-generaal heeft aangegeven het zo snel mogelijk te willen beoordelen.

Het onderzoek komt er na een brief die advocaat Fernand Keuleneer eind vorige week aan het parket-generaal stuurde. Keuleneer is de raadsman van zowel het aartsbisdom Mechelen-Brussel als van kardinaal Godfried Danneels. In de brief vraagt de advocaat zich af of op een tiental punten wel correct is gehandeld. Zo vraagt Keuleneer zich af of de invallen wel legitiem en proportioneel waren.

Het parket-generaal beoordeelt het dossier. Vervolgens wordt er gesproken met een aantal magistraten en volgt er een beslissing. Die zal volgens De Standaard ergens tussen twee uitersten uitkomen: enerzijds het dossier teruggeven aan het huidige onderzoeksteam, anderzijds het dossier doorspelen aan de kamer van inbeschuldigingstelling voor een verdere evaluatie van de zaak.

bron: Katholiek Nieuwsblad