Vaticaan verontwaardigd over invallen Aartsbisdom



Het Vaticaan heeft in een mededeling zijn "verontwaardiging" uitgedrukt over de "grafschennis" die donderdag heeft plaatsgevonden bij de huiszoekingen in de Kerk. Tijdens de doorzoeking van de Sint-Romboutskathedraal zou immers minstens één graf zijn opengebroken.

Het staatssecretariaat "drukt zijn verbijstering uit over de wijze waarop sommige huiszoekingen door de Belgische juridische autoriteiten zijn uitgevoerd", staat in de mededeling. Volgens het Vaticaan werden de graven van de kardinalen Jozef Ernest Van Roey en Leo Jozef Suenens opengebroken, maar het Belgische gerecht wilde niet bevestigen of dat ook echt het geval was. Tot nu toe werd steevast uitgegaan van één opengebroken graf.

"Onze ontsteltenis over deze acties wordt bovendien gecombineerd met bitterheid, door de schending van de vertrouwelijkheid waar de slachtoffers recht op hebben", luidt het voorts in de mededeling van het staatssecretariaat, dat geleid wordt door kardinaal Tarcisio Bertone.

Volgens het Vaticaan werden deze opmerkingen door monseigneur Dominique Mamberti, die binnen het Vaticaan aan het hoofd van de diplomatie staat, ook persoonlijk overgemaakt aan de Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Charles Ghislain.

Tot slot veroordeelt het Vaticaan in zijn mededeling nog duidelijk "alle strafbare feiten en immorele misbruiken van minderjarigen door leden van de Kerk".

bron: Het Laatste Nieuws