Paus vraagt misbruikslachtoffers om vergiffenis



Tijdens een eucharistie in aanwezigheid van duizenden priesters uit de hele wereld maakte Benedictus XVI vrijdagmorgen gebruik van het einde van het priesterjaar om het seksueel misbruik door geestelijken te veroordelen. De paus vroeg slachtoffers van misbruik om vergiffenis, en beloofde om al het mogelijke te doen om kinderen in de toekomst beter te beschermen. Eerder deze week riep een Amerikaanse groep slachtoffers van misbruik de paus op om het misbruik uitdrukkelijk te veroordelen.

In zijn homilie zei Benedictus XVI dat het priesterjaar schade opliep door de zonden van priesters, “in het bijzonder het misbruik van kleinen. De Kerk moet onophoudelijk om vergiffenis bidden van God en van slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke priesters. “ Hij drong ook aan op een strengere selectie van kandidaten voor het priesterschap. Verantwoordelijken van de seminaries moeten nagaan of de roeping authentiek is en zij moeten de priesterkandidaten beter begeleiden. Benedictus XVI vertelde de aanwezige geestelijken uit meer dan negentig landen tevens dat priesterschap meer is dan een ambt: “Het is een sacrament. Priesters moeten de wereld de liefde van God tonen.”

Vijftienduizend geestelijken uit de hele wereld droegen vanmorgen mee de eucharistie op. Nooit eerder in de geschiedenis van de katholieke Kerk concelebreerden zoveel priesters met de paus. Benedictus XVI gebruikte een kelk die toebehoorde aan Jean-Marie Vianney, de heilige pastoor van Ars, patroon van alle priesters. Aan het balkon van de Sint-Pietersbasiliek hing een groot doek met de afbeelding van de heilige.

bron: KerkNet