Paus wil meer achting voor Eucharistie



Paus Benedictus XVI heeft gevraagd om een hogere achting voor de Eucharistie. Het sacrament is voor de Kerk van centraal belang, zei de paus dinsdagavond in de Romeinse basiliek van Lateranen.

De diepere betekenis en het belang ervan voor het dagelijks leven worden tegenwoordig echter helaas vaak niet meer voldoende begrepen. Daarom is er een grotere inzet nodig om de kennis over de Eucharistie als mysterie van het Lichaam en Bloed van Christus te verdiepen, zei de kerkleider.

Daarnaast moet het eucharistisch geloof verkondigd worden in het leven van alledag door edelmoedige liefde. Benedictus XVI was naar zijn bisschopskerk gekomen om de opening bij te wonen van een congres van het diocees Rome over het thema Eucharistie.

De paus benadrukte dat de viering van de Eucharistie altijd hand in hand moet gaan met sociaal engagement. In de huidige economische en maatschappelijke crisis moeten de gelovigen zich solidair tonen met de armen.

De Eucharistie als een representatie van het offer van Christus voor de Heer wordt tegenwoordig vaak niet meer begrepen, aldus de paus. De term "offer" is impopulair en lijkt uit een ander tijdperk te stammen. Bovendien is deze uitdrukking van een tegenwoordig als vreemd beschouwde levensinstelling. Benedictus XVI verklaarde dat het offer van Christus niets te maken heeft met dier- of oogstoffers uit de antieke tijd. Christus heeft zich integendeel met zijn gehele persoon opgeofferd. Wanneer het in deze zin wordt opgevat, blijft de term ook vandaag nog fundamenteel voor het begrip van de Eucharistie. Deze brengt de liefde tot uitdrukking van God voor de mensen, die zich in Christus openbaart.

Tegelijkertijd waarschuwde de paus voor een zuiver op het hier en nu georiƫnteerde liturgie. In de viering van de Mis moet de dimensie van het goddelijke altijd duidelijk naar voren komen. Benedictus XVI riep daarnaast ook op tot een grotere trouw aan de liturgische regels van de Kerk. Dit zijn niet alleen "uiterlijkheden", maar een concrete uitdrukking van de werkelijkheid van de "openbaring van het Lichaam en Bloed van Christus".

bron: CIP