Justitie doet invallen in Belgische Kerk



Wie of welke organisatie zit hier in hemelsnaam achter ...

De Belgische justitie heeft gisteren in Mechelen invallen gedaan bij de Kerk. Rechercheurs vielen binnen in de Sint-Romboutskathedraal, het aartsbisschoppelijk paleis en de woning van kardinaal Danneels. Ook het Leuvense kantoor van de commissie-Adriaenssens, die misbruik binnen de Belgische Kerk onderzoekt, was doelwit. De acties houden verband met een justitieel onderzoek naar seksueel misbruik en waren volgens het Brusselse parket nodig om bewijsmateriaal te verzamelen.

In Mechelen werden dossiers, videobanden en de computer van Danneels in beslag genomen. In Leuven werden alle 475 dossiers van de onderzoekscommissie meegenomen. Commissie-voorzitter Adriaenssens verklaarde “geschokt” te zijn. De meeste slachtoffers die zich bij hem meldden, wilden dat hun klacht vertrouwelijk zou blijven. “De privacy van mensen is geschonden”, aldus de Leuvense kinderpsychiater. De commissie vergadert maandag om te zien of ze haar werk voortzet. Justitie wil volgens De Standaard met de dossiers bekijken of Danneels goed gehandeld heeft in pedofiliezaken die in de afgelopen jaren door slachtoffers bij hem gemeld zijn.

Ook de Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) liet zich kritisch uit over de actie van justitie. “Het evenwicht tussen Justitie en Welzijn is waardevol, maar ook broos. Het is niet aangewezen dit onnodig te verstoren”, zei hij in De Standaard.

bron: Katholiek Nieuwsblad