Aartsbisdom wil computers terug



Het aartsbisdom wil zo snel mogelijk de computers terug die donderdag in beslag zijn genomen bij de huiszoekingen in Mechelen. De persdienst en de administratieve diensten van het aartsbisdom zijn tijdelijk vleugellam, meldt het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

De speurders legden beslag op nagenoeg het gehele archief van het aartsbisdom, alle computers inbegrepen. "Dat betekent dat de lonen van het personeel deze maand niet op tijd uitbetaald worden, want de loonadministratie is ook geïnformatiseerd", aldus advocaat Fernand Keuleneer, die sinds gisterenochtend de belangen van zowel Danneels als het aartsbisdom verdedigt.

Onder meer alle basisinformatie voor de berichtgeving op de webpagina's van het aartsbisdom, voor het weekblad Kerk & leven en het beleids- en infoblad Pastoralia momenteel in handen van de Brusselse onderzoekers.

Zolang ze niet opnieuw over alle voor haar werking cruciale gegevens en apparatuur beschikt, kan de persdienst van het aartsbisdom Mechelen-Brussel slechts een zeer beperkte berichtgeving aanbieden. De redactie van de genoemde publicaties vraagt aan haar lezers begrip voor deze ongewone situatie.

"Ik heb onmiddellijk naar de procureur gebeld om te vragen dat de pc's van het personeel zo snel mogelijk terugkomen. Liever voor dan na het weekend. In principe mag de onderzoeksrechter in beslag genomen spullen zo lang houden als hij nodig acht. Maar ik hoop op enig gezond verstand."

In De Morgen verklaart de advocaat een procedure te hebben opgestart om de schade vergoed te krijgen die de speurders bij de huiszoeking in de Mechelse kathedraal hebben aangericht. (belga/adb)

bron: Het Laatste Nieuws