Voor velen is liturgie een vreemd gebeuren



"Liturgische taal moet aangepast worden", "te weinig kansen voor niet-priesters om voor te gaan in de weekendliturgie" ... In het bisdom Gent is men blijkbaar nog niet tot het inzicht gekomen dat Liturgie verticaal in plaats van horizontaal dient te zijn. In het bisdom Gent zullen de kerken in ieder geval blijven leeglopen

‘De liturgie is voor vele mensen – ook voor kerkgangers – een vreemd gebeuren. De gewone kerkganger is niet de ‘liturgische mens’. Velen snappen niet wat er met het vieren van de liturgie bedoeld wordt. We moeten terug leren vieren’. Dit is gezegd op de diocesane denkdag liturgie van het bisdom Gent.

De liturgische taal moet aangepast worden. Voor velen is ze quasi onbegrijpelijk en niet van deze tijd: ze moet mee evolueren. We moeten op zoek blijven gaan naar een taal die tegelijk én levensnabij, gemeenschapsvormend én geloofsgetrouw is, zo werd betoogd.

Ook werd er gesteld dat er te weinig kansen gegeven worden aan bekwame niet- priesters om voor te gaan in de weekendliturgie. Het is wenselijk op een creatieve en gedurfde manier gebruik te maken van de mogelijkheden die het kerkelijk recht biedt om een aantal bestuurstaken in een parochie te laten uitoefenen door diakens of niet –gewijden en om hen een grotere rol te laten spelen in de liturgie.

Ook werd aangevoerd dat er te weinig gelovigen en te veel vieringen zijn. Op vele plaatsen is de vierende gemeenschap te oud, te beperkt in aantal om een kwaliteitsvolle en aansprekende liturgie te vieren.

Er werd gepleit om te blijven investeren in liturgische vorming en verder te werken aan gemeenschapszang, gastvrij onthaal en ontmoetingskansen. Het benoemen van priesters zal daar moeten gebeuren waar iets groeit. Sommige parochies zullen niet overleven. Dit proces van verdamping is al volop bezig. Om de overvraging van priesters te vermijden, is het noodzakelijk gevormde leken meer in te schakelen.

bron: RKNieuwsNet