Protestantse toestanden in Amersfoort



waarschijnlijk is de parochie van Franciscus Xaverius angstig geconfronteerd te worden met de Moederkerk waar ze (tegen wil en dank?) deel van uit (gaat?) maken...

Oprichting Vereniging "Vereniging Geloofsgemeenschap 't Zand"

Tijdens de parochievergadering dinsdag 13 april heeft Pea van de Velde gemeld dat er gewerkt werd aan de oprichting van een Vereniging met als naam: ‘ Vereniging Geloofsgemeenschap ’t Zand’. Er werd enthousiast op dit idee gereageerd.

Afgelopen maandag 19 april hebben 17 parochianen het besluit genomen nu over te gaan tot oprichting van genoemde Vereniging. Als voorlopig bestuur werd gekozen: Pea van de Velde, voorzitter, Aad Post, secretaris, Bart de Vet, penningmeester.

De achtergrond van dit besluit is dat de gelovige gemeenschap staat voor belangrijke ontwikkelingen. Een van de eerste punten zal zijn dat binnenkort de oprichting van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, als samensmelting van de 7 Amersfoortse parochies, een feit zal zijn. De oprichters van de Vereniging menen dat het belangrijk is de ontwikkelingen met kritische betrokkenheid te volgen.

Na de fusie zullen de 7 Amersfoortse parochies onder de paraplu van 'Onze Lieve Vrouw van Amersfoort' verder gaan als ‘geloofsgemeenschappen’. Het ontwikkelen van een geloofsgemeenschap als opvolger van de oude parochie, ervaren de oprichters van de Vereniging als een uitdaging, zeker in de huidige situatie van de kerk.

Als doel van de Vereniging wordt dan ook gesteld: het ondersteunen van de Geloofsgemeenschap St.Franciscus Xaverius in dat proces. Daarmee hebben de oprichters op het oog het goede dat in de SFX is gegroeid, te bewaren en verder te ontwikkelen, zodat de identiteit van ’t Zand een levende werkelijkheid blijft. De Vereniging biedt de komende lokale ‘raad’ van de Geloofsgemeenschap Franciscus Xaverius (deze lokale raad zal functioneren onder het nieuwe parochiebestuur) haar diensten aan. De Vereniging zal daarnaast eigen initiatieven ontplooien om de doelstellingen te bereiken. Dat alles binnen het verband van de nieuwe parochie en in loyale, maar waar nodig ook kritische, verbondenheid met onze kerk (wat dat ook mogen betekenen ... red.)

bron: website parochie Franciscus Xaverius, Amersfoort