Lijkwade van Turijn is een icoon van Stille Zaterdag



Paus Benedictus XVI heeft zondag, in de vooravond, kort gebeden bij de Lijkwade van Turijn. Sinds 10 april is de beroemde lijkwade, voor de tiende keer sinds 1578, te zien in Turijn. De paus sprak zich niet uit over de authenticiteit van de Lijkwade, maar hij bestempelde haar wel als “een buitengewone icoon” en “een getrouwe weerspiegeling van de beschrijving van zijn dood in de evangeliĆ«n”.

Aansluitend hield hij een meditatie over de dood van Christus. Daarin bestempelde hij de Lijkwade als icoon van “het mysterie van Stille Zaterdag”, het “niemandsland tussen dood en verrijzenis”. Benedictus XVI: "Stille Zaterdag is de dag van de verborgenheid van God, zoals we lezen in een oude preek: Wat is er gebeurd? Vandaag heerst op aarde een grote stilte en eenzaamheid. Grote stilte omdat de koning slaapt. God is dood in het vlees. Hij daalde af om het koninkrijk van de hel te laten beven."

Benedictus citeerde de 19e-eeuwse filosoof Friedrich Nietzsche: "'God is dood en wij hebben hem vermoord.' Deze beroemde zin is achteraf gezien bijna letterlijk overgenomen uit de christelijke traditie. (...) We herhalen het vaak bij het bidden van de kruisweg, misschien zonder er ons van bewust te zijn wat we zeggen."

"Na de twee wereldoorlogen, de concentratiekampen en de goelag, Hiroshima en Nagasaki, is onze tijd in toenemende mate een Stille Zaterdag. De duisternis die velen ook tegenwoordig moeten ondergaan, vormt een uitdaging voor de gelovigen. Daarin is Jezus van Nazareth een bron van troost en hoop”, zei de paus. "Dat doet me eraan denken dat de Lijkwade een fotografisch document is, met een positief en een negatief. Het is inderdaad juist: het donkerste mysterie van het geloof is tegelijkertijd het meest verlichte teken van een grenzeloze hoop."

bron: KerkNet