Kerkhistoricus Nissen wordt remonstrants



Dit is voor iedereen het beste zullen we maar denken!

De Nijmeegse kerkhistoricus Peter Nissen is onlangs uit de Rooms-Katholieke Kerk gestapt en heeft "als vriend" zijn intrek genomen in de landelijke Remonstrantse Broederschap en de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Nijmegen. Dat schrijft prof. Nissen op zijn website.

Nissen is teleurgesteld over het instituut van de RK-Kerk. "De vernieuwing is in de rooms-katholieke kerk van hogerhand afgeremd en teruggedraaid, de verbeelding is er aan banden gelegd, de Geest wordt er getemd door wet en gezag. Wie hun stem hiertegen verheffen, worden monddood gemaakt of buitengesloten."

"Het instituut is niet heilig. Het is een huis waar je je thuis moet kunnen voelen. Daarom kan er een moment komen waarop iemand zegt: zo is het genoeg, ik vertrek, ik ga eens ergens anders kijken. Dat moment is voor mij gekomen", aldus Nissen. "Ik neem als vriend mijn intrek in een kerk die in dezelfde mij dierbare eeuwenoude en brede christelijke traditie staat, maar die vrij baan geeft aan vernieuwing, aan vrouwen en mannen met talenten, aan verbeelding en geestkracht."

De remonstranten vormen een klein kerkgenootschap met in totaal ruim 6000 leden en vrienden, verdeeld over ongeveer 45 gemeenten. Sinds hun ontstaan in de 17e eeuw, "zijn de Remonstranten steeds het kleine eigenwijze zusje van de grote protestantse kerk geweest", zo staat op hun website te lezen.

Nissen wordt sinds zijn benoeming in 1998 tot hoogleraar kerkgeschiedenis in Nijmegen geregeld door media gevraagd als duider van het nieuws in de Katholieke Kerk. Ook in RKK-programma's trad hij vaak op. Nissen, ooit docent en bibliothecaris van het seminarie van het bisdom Den Bosch, uitte de laatste jaren steeds meer kritiek op paus en bisschoppen.

Nissen schreef vorige week een open brief aan paus Benedictus XVI, waarin hij hem opriep het pausschap op te heffen. "Maak nog eerst één keer gebruik van uw onfeilbare leergezag. En wel om u zelf op te heffen, met inbegrip van de eretitels die u verzameld hebt. Breng ze naar het Vaticaans museum. Paus Benedictus, de zestiende en de laatste. Hef het pausschap op, en dan kan er na u weer gewoon een bisschop van Rome komen."

bron: Katholiek Nederland