Eerste Belgische bisschoppen bij de Paus



Vanmorgen werden aartsbisschop Léonard en zijn hulpbisschoppen evenals mgr. Bonny van Antwerpen ontvangen bij de paus. De bisschoppen zijn deze week op ad-liminabezoek in Rome, het vijfjaarlijkse bezoek aan de graven van de apostelen Petrus en Paulus met ontmoetingen met de Romeinse dicasteries en de paus.

De Belgische bisschoppen zijn voor het eerst sinds het aantreden van paus Benedictus XVI samen op bezoek in Rome. Elke bisschop stelde ter voorbereiding een rapport op met een verslag over het leven in zijn bisdom, de plaats van de Kerk in de Belgische samenleving en de belangrijkste problemen en uitdagingen waarmee de katholieke Kerk in ons land geconfronteerd wordt.

Aartsbisschop André-Joseph Léonard vertelde Radio Vaticaan dat de recente pijnlijke gebeurtenissen in ons land ongetwijfeld aan bod komen tijdens de ontmoetingen met de paus. “Maar er zijn ook de sociale en politieke conflicten en in het bijzonder de spanningen tussen de Franstaligen en Nederlandstaligen. Ook kerkleiders moeten hun stem laten horen in het publieke debat, net zoals bewegingen, Kerken en godsdiensten hun mening geven en bijdragen tot de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen.“ De aartsbisschop zei ervan overtuigd te zijn dat ons land ook de huidige crisis te boven komt, al was het maar omdat Brussel niet enkel de Belgische maar evenzeer de Europese hoofdstad is.

Ook de roepingencrisis komt aan bod tijdens de ontmoetingen met de paus. “Ons land kent minder praktiserende katholieken en de stem van de Kerk is er slechts een onder de vele. Pastoraal moet de Kerk een tweesporenbeleid volgen waarbij enerzijds de catechese en voorbereiding op de sacramenten wordt voortgezet, terwijl anderzijds ook de levendige krachten in parochies, bewegingen en gemeenschappen die willen evangeliseren en het geloof verdiepen, moeten versterkt worden.”

bron: KerkNet