Vaticaan: Kardinaal Ratzinger valt niets te verwijten



Jeffrey Lena, de gevolmachtigde van de Heilige Stoel in de VS spreekt met klem een bericht van het persagentschap Associated Press (AP) van afgelopen vrijdag tegen. Daarin stond dat paus Benedictus XVI in de jaren 1980, toen hij nog als kardinaal Joesph Ratzinger prefect was van de Congregatie voor de Geloofsleer, doelbewust veel tijd heeft laten verstrijken toen hem gevraagd werd een katholieke priester wegens meerdere gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen uit zijn ambt te ontslaan.

AP baseerde zich daarvoor op documenten van het Vaticaan zelf. Daarin verzocht de toenmalige bisschop van Auckland, mgr. John Cummins, een eerste keer in juni 1981, de priester Stephen Kiesle uit zijn kerkelijke ambt te ontslaan. Jeffrey Lena kon niet vaststellen of de gepubliceerde documenten wel degelijke authentieke brieven van het Vaticaan zijn. De gevolmachtigde wijst er verder op dat er in de door AP openbaar gemaakte brieven geen aanwijzing te vinden is dat de toenmalige van de Congregatie voor de Geloofsleer het verzoek van de bisschop van Oakland niet zou hebben ingewilligd. Mgr. Cummins kwam in een aan kardinaal Ratzinger geadresseerde brief van februari 1982 op het geval Kiesle terug en bleef erop aandringen dat de man moest worden ontslaan. Dat gebeurde twee jaar wel.

Pater Ciro Benedettini, de vicedirecteur van de persdienst van het Vaticaan, wijst de nieuwe beschuldigingen met klem van de hand. Kardinaal Ratzinger heeft het geval Stephen Kiesle uit Californië niet in de doofpot willen stoppen. De huidige paus heeft integendeel, zoals ook uit de briefwisseling duidelijk blijkt, “enkel en alleen gevraagd de zaak grondig te onderzoeken tot welzijn van alle betrokkenen”.

bron: KerkNet