Turijn verwacht minstens 2 miljoen pelgrims voor de lijkwade



– De Lijkwade van Turijn – de ‘Sindone’ - wordt van 10 april tot 23 mei a.s. voor het eerst sinds het jaar 2000 tentoongesteld. De komende weken worden minstens 2 miljoen pelgrims verwacht. Paus Benedictus XVI bezoekt de kathedraal op 2 mei. Ook zijn voorganger, paus Joannes Paulus II, bezocht de expo van de lijkwade op 24 mei 1998. Delegaties van de patriarchaten van Constantinopel en Moskou bezoeken Turijn. De lijkwade is in principe slechts vier maal per eeuw te zien, maar het aartsbisdom Turijn organiseert momenteel een pastoraal jaar over het lijden van Jezus Christus. Daarom wordt het doek uitzonderlijk ook dit jaar tentoongesteld. Vierduizend vrijwilligers staan in voor de opvang van de pelgrims.

Wetenschappers voeren nog altijd discussie over de authenticiteit van dat relikwie. De koolstofdatering van de onderzoekscentra van Oxford, Zürich en Tucson in 1988 schatte dat de lijkwade vervaardigd was tussen 1260 en 1390. Volgens anderen was die datering onbetrouwbaar omdat de stof gecontamineerd was door het materiaal dat in de middeleeuwen werd gebruikt om de brandschade uit 1532 te herstellen. Recent bracht Barbare Frale, geschiedkundige van de Vaticaanse archieven, nieuwe argumenten aan voor de mogelijke authenticiteit. Naast Griekse en Latijnse letters werden nu ook Aramese letters op de lijkwade ontdekt met de tekst van de overlijdensakte van Jezus.

De Kerk laat de discussie over de echtheid over aan de wetenschap en beschouwt de Sindone niet als een relikwie, maar als een belangrijk religieus symbool. “Het doek is een aangrijpend getuigenis van de passie van Christus en het grote lijden van de mens. Het beeld op het doek verbindt het getuigenis van Jezus’ passie met het lijden van mannen en vrouwen nu. De lijkwade is een steun voor hun geloof dat hen voert naar Gods barmhartigheid en naar de liefde voor de naaste”, zegt kardinaal Severino Poletto, de 77-jarige aartsbisschop van Turijn. Nieuw wetenschappelijk onderzoek blijft voorlopig uit, omdat het Vaticaan het doek niet vrijgeeft voor onderzoek.

Ruim anderhalf miljoen pelgrims hebben intussen al hun – gratis - bezoek gereserveerd. Kardinaal Poletto onderstreept dat de expositie een religieus karakter heeft en distantieert zich van iedere commerciële uitbuiting ervan. Zo heeft de kerk niets te maken met de speciale brillen, die te koop worden aangeboden en waarmee de afbeelding op het doek beter te zien zou zijn.

bron: KerkNet