Rome aanvaardt ontslag bisschop van Brugge



Mgr. Roger Vangheluwe geeft seksueel misbruik van minderjarige toe - het wordt tijd voor (de reeds ingezette) zuivering in de Kerk op alle gebieden......

Onder massale nationale en internationale persbelangstelling heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel, samen met prof. Peter Adriaenssens, voorzitter van de Commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie, en mgr. Guy Harpigny, bisschop referent voor diezelfde commissie, het ontslag van mgr. Roger Vangheluwe als bisschop van Brugge toegelicht. De Brugse bisschop gaf in een korte schriftelijke verklaring toe “een jongen uit een bevriende omgeving seksueel te hebben misbruikt”. Herhaalde pogingen om zich met het slachtoffer en zijn familie te verzoenen, zijn mislukt en volgens de bisschop was de hele situatie niet langer houdbaar. Hij bood zijn ontslag aan de paus aan en die heeft het vanmiddag aanvaard.

Mgr. Léonard had in zijn korte toelichting allereerst aandacht voor het slachtoffer en zijn familie. Het ontslag van de Brugse bisschop was volgens hem onvermijdelijk, maar net als ieder mens moet hij als persoon de kans krijgen om tot inkeer te komen. Dat de situatie bijzonder ernstig is, ontkende de aartsbisschop allerminst, maar zijn boodschap aan de buitenwereld was even duidelijk: “De Kerk wil daarmee duidelijk maken dat er in deze problematiek geen middenweg bestaat. Wij hopen op die manier nog verder een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van het slachtoffer. Het ontslag van de bisschop van Brugge, net als de organisatie van deze persconferentie, beantwoorden aan de wil tot transparantie die de katholieke Kerk van België heel strikt wil toepassen in deze materie. Wat in het verleden niet steeds het geval was. “

Dat het ontslag van de Brugse bisschop door de katholieke gemeenschap als bijzonder pijnlijk zal worden ervaren in de hele katholieke gemeenschap van ons land, daarvan is aartsbisschop Léonard zich terdege bewust. “Wij, zijn confraters, zijn ons bewust van de vertrouwenscrisis die zijn ontslag bij veel mensen zal teweegbrengen. Niettemin durven we hopen dat de wijsheid de bovenhand zal halen en dat de bisschoppen en vooral de priesters in dit land niet ten onrechte in hun geheel in diskrediet zullen worden gebracht, terwijl de overgrote meerderheid van hen een leven leiden dat overeenstemt met hun roeping, waarvoor ik hen hier publiek nadrukkelijk wens te bedanken.”

In zijn toelichting had prof. Adriaenssens het over een schoolvoorbeeld van hoe het opgroeien in een ‘onverwerkbaar verleden’ mensen ziek kan maken in de verschillende betekenissen van het woord. “Het respect voor een slachtoffer dat de moed heeft met zijn lijden uit de geheimhouding te treden, betekent enerzijds de verantwoordelijkheid voor de leidinggevenden om alles in het werk te stellen om het slachtoffer te beschermen en de dader te stoppen. Anderzijds is er ook een verantwoordelijkheid voor de publieke opinie, namelijk de anonimiteit te respecteren die door het slachtoffer en diens familie gevraagd worden. Ik vraag als voorzitter en als contactpersoon met het betrokken slachtoffer aan de media met aandrang hieraan deel te nemen, en geen contact te nemen”, sprak prof. Adriaenssens duidelijke taal. Hij feliciteerde de Belgische bisschoppen voor de open geest waarmee zij het werk van de onafhankelijke commissie waarvan hij voorzitter is, benaderen. “De klacht die we in de zaak die ons vandaag samenbrengt moesten behandelen, kan beschouwd worden als een test voor transparantie en daadkracht. In de media werd de laatste weken enkele keren de vraag gesteld of de commissie wel in staat zal zijn onafhankelijk haar beslissingen te formuleren. We hebben het niet nuttig geacht hier telkens het debat over te voeren. Het enige goede antwoord is ons te beoordelen op wat we doen.”

“De entourage van de bisschop is verrast, geschokt en ontredderd want er was geen enkele aanwijzing dat de bisschop gebukt ging onder een ernstig probleem”, probeerde Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge de onbeschrijfelijke schok die het ontslag van de bisschop veroorzaakte alsnog te verwoorden. “De medewerkers van de bisschop hebben akte genomen van de beslissing van de bisschop en respecteren die beslissing. Ze voelen vooral mee met wie geleden heeft.” Tot aan de aanstelling van de administrator, die tot aan de benoeming van een opvolger de lopende zaken in het bisdom Brugge zal beheren, moeten volgens Rossel vanuit het bisdom geen verdere mededelingen worden verwacht.

bron: KerkNet