Heilige Mis voor Kaczynski in Amsterdam



In de Sint-Pauluskerk in Amsterdam-Osdorp wordt morgen (20100412) om 12.00 uur een speciale mis opgedragen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Poolse vliegramp. De eucharistieviering is een initiatief van de Poolse gemeenschap in Nederland. Er zullen ook vertegenwoordigers van de Poolse ambassade in Den Haag bij zijn.

In Nederland zijn voor president Lech Kaczynski en zijn gevolg verscheidene condoleanceregisters geopend, onder meer in bedrijven waar veel Polen werken.

Premier Balkenende reageerde namens de regering en sprak van een zwarte dag voor Polen. Koningin Beatrix heeft per telegram haar deelneming betuigd.

De vliegramp gebeurde bij de Russische stad Smolensk. Alle 96 inzittenden van de Toepolev-154 kwamen om het leven. Naast president Lech Kaczynski en zijn vrouw zijn de president van de Poolse centrale bank en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken omgekomen. Verder verongelukten een groot aantal militaire topfunctionarissen en parlementariƫrs.

De delegatie was op weg naar de herdenking van een bloedbad in 1940 in Rusland, waarbij op last van Sovjetdictator Jozef Stalin 22.000 Poolse officieren en intellectuelen om het leven werden gebracht. De herdenkingsplechtigheid ging wel door, maar stond vooral in het teken van de vliegramp.

bron: Katholiek Nederland