Mgr. Leonard neemt bezit van de aartsbisschoppelijke zetel



Kardinaal Danneels las zaterdag de tekst voor van de pauselijke bul, waarin de paus mgr. Léonard de zorg voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel toevertrouwt. In Brussel wordt de bul gelezen door mgr. Jozef De Kesel, de hulpbisschop voor het vicariaat Brussel. Paus Benedictus schrijft: “Als opvolger van de heilige Petrus dragen wij met grote omzichtigheid de zorg voor het welzijn van alle particuliere kerkgemeenschappen. Na het advies ingewonnen te hebben van de Congregatie voor de Bisschoppen, menen wij er heel goed aan te doen om de verantwoordelijkheid voor deze metropolitane zetel aan U toe te vertrouwen, eerbiedwaardige broeder. U bent begiftigd met alom erkende kwaliteiten van de geest en van het hart en beschikt over een zeer ruime pastorale ervaring.”

“Nu U niet langer gebonden bent aan het bisdom Namen, en handelend vanuit het hoogste apostolische gezag dat het onze is, benoemen wij U daarom als metropolitaan aartsbisschop van Mechelen-Brussel, met alle rechten en plichten die hieraan verbonden zijn.”

In de bul roept de paus de geestelijken en gelovigen van het aartsbisdom op om de nieuwe aartsbisschop in hun midden op te nemen en met hem verbonden te blijven. “Zorg ervoor, eerbiedwaardige broeder, om de gelovigen die U zijn toevertrouwd te heiligen met de niet aflatende zorg van een herder en met bedachtzame vaderlijke liefde, opdat zij op hun beurt - zoals de generaties die hen zijn voorgegaan - een constructieve bijdrage leveren aan de opbouw van de Kerk, die niet alleen het leven van mensen heiligt en hen het eeuwig geluk bereidt, maar ook wil bijdragen tot een humanere samenleving. De genade van de Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap van de Heiligen onder de bescherming van de Heilige Maagd Maria, zij altijd met U, met uw hulpbisschoppen en met uw kerkgemeenschap die ons heel dierbaar is.”

bron: Kerknet