Tekort aan roepingen prioriteit voor Léonard



Aartsbisschop André Mutien Léonard heeft tijdens de persconferentie waarop zijn benoeming bekend werd gemaakt, verklaard dat hij zich zorgen maakt over het tekort aan roepingen in de Belgische Kerk. Verder verklaarde hij dat hij veel werk wil maken van parochiebezoek.

De nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel stelde tijdens de bijeenkomst dat zijn aandacht zal uitgaan naar het tekort in roepingen, zowel roepingen tot het priesterschap alsook de roeping van leken.

Verder verklaarde de 69-jarige Léonard dat hij de komende vijf jaar zelf onder de mensen wil komen en veel parochies wil bezoeken, "hoewel ik er wellicht niet zoveel tijd in kan steken als tijdens mijn aantreden in Namen, toen ik nog jong en knap was." Andere prioriteiten van de nieuwe aartsbisschop zijn het aantrekken van een derde hulpbisschop en aandacht voor een verzorgde liturgie die trouw blijft aan de Kerk.

De ambtsperiode van Léonard zal vermoedelijk vijf jaar duren. Doorgaans gaan bisschoppen op 75-jarige leeftijd met emeritaat. Zij bieden de paus dan hun ontslag aan. In mei wordt Léonard 70 jaar.

Voordat Léonard op de persconferentie het woord nam, vroeg hij om een ogenblik stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Kardinaal Danneels zei tijdens de bijeenkomst dat hij het welkom aan Léonard werkelijk “meent”. Ingaand op het onderscheid tussen beide geestelijken, zei hij: “Er is natuurlijk een verschil in temperament, maar we hebben dezelfde liefde voor de Kerk, het geloof en het evangelie.”

André-Mutien Léonard wordt beschouwd als de meest traditionele bisschop van België. Conservatief, intelligent en streng zijn kenmerken die hem dikwijls worden toegedicht. Vanwege zijn behoudende inslag noemen sommigen hem ‘de Belgische Ratzinger’.

bron: KatholiekNederland