DEO GRATIAS - Léonard wordt de opvolger van Danneels



na dertig jaar progressief en liberaal beleid gaat de Belgische Kerk eindelijk terug de goede weg op!

De pauselijkse nuntius heeft de benoeming van mgr. Léonard tot aartsbisschop van Mechelen/Brussel meegedeeld aan de Belgische bisschoppen en premier Yves Leterme, zo meldden welingelichte bronnen vrijdag. De officiële aankondiging van de benoeming komt waarschijnlijk over enkele dagen uit Rome. De opvolging sluit nauw aan bij het afscheid dat kardinaal Danneels het afgelopen weekeinde op drie plaatsen in het aartsbisdom vierde.

André-Mutien Léonard (*1940) is sinds 1991 bisschop van Namen. Tot die tijd was hij rector van de priesteropleiding van Louvain-la-Neuve, waar hij ook filosofie doceerde. Mgr. Léonard is columnist bij Katholiek Nieuwsblad.

Léonard staat bekend als conservatief, vooral als hij vergeleken wordt met Danneels. Hij zou daarom niet op het lijstje hebben gestaan van voorgedragen kandidaten. Internationaal gezien is hij een man die leeft vanuit zijn verbondenheid met de wereldkerk en de kerkelijke traditie. In 1987 werd hij lid van de Internationale Theologencommissie, waar hij kardinaal Ratzinger, de huidige paus goed heeft leren kennen. In 1999 werd hij uitgenodigd de vastenretraite voor de paus en zijn naaste medewerkers te verzorgen. Toen KN hem in 2006 uitnodigde een column te verzorgen, stemde hij onmiddellijk toe.

Bijzonder aan Léonard is zijn toegankelijkheid als bisschop. Ieder najaar houdt hij zijn agenda gedurende een maand vrij en trekt hij van parochie naar parochie om zijn priesters en hun parochies persoonlijk te leren kennen. Bijzonder is ook dat het aantal priesterstudenten aan zijn seminarie de helft bedraagt van het totale aantal in België. De huidige bisschop van Namen schenkt veel aandacht aan de inbreng van de zgn. nieuwe bewegingen, die hij actief betrekt in de pastoraal van zijn bisdom. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, zowel op wetenschappelijk gebied (zoals over Hegel) als populair (onder meer een boek over seksualiteit). Maar ook gaf mgr. Léonard enthousiast uitvoering aan het motu proprio Summorum Pontificum van 2007, waarin de oude Tridentijnse liturgie weer gelijke rechten kreeg met de nieuwe liturgische Ordo.

Hij schuwt de discussie niet. Hij nam het op voor de heilig te verklaren ´oorlogspaus´ Pius XII, en verwerpt de beschuldiging dat deze ongevoelig voor het lot van de joden zou zijn geweest. Ook hekelde hij de experimenten met stamcellen aan de Katholieke Universiteit van Leuven. En in KN riep hij de Walen op hun gevoel van superioriteit ten aanzien van de Vlamingen op te geven. Mgr. Léonard is zelf van francofone afkomst, maar spreekt en schrijft goed Nederlands. Een in dit opzicht pikante bijzonderheid is dat aan de zetel van Mechelen vanouds de eretitel 'Primaat der Nederlanden' is verbonden.

bron: Katholiek Nieuwsblad