Biografie André-Mutien Léonard



Monseigneur André-Mutien Léonard werd op 6 mei 1940 in Jambes geboren. Hij is de jongste uit een gezin met vier zonen, die allen priester werden. Zijn vader sneuvelde tien dagen na zijn geboorte in de meidagen van 1940, na de Duitse inval in België.

Na zijn humaniora aan het Collège Notre Dame de Paix in Namen, werd hij door mgr. Charue, de toenmalige bisschop van Namen, naar het Leo XIII seminarie in Leuven gestuurd waar hij aan de UCL zijn licentiaatsdiploma in de wijsbegeerte behaalde. Hij zette zijn studies voort aan het Belgisch College in Rome en behaalde er een licentie in theologie aan de Gregoriaanse universiteit.

Op 19 juli 1964 werd hij door bisschop Charue in Namen priester gewijd. Na zijn priesterwijding keerde hij terug naar Leuven waar hij een doctoraat in de wijsbegeerte behaalde met een studie over de Duitse filosoof Hegel.

In 1976 werd hij tot professor aan de UCL benoemd. In 1978 volgde zijn benoeming tot seminariedirecteur, maar hij bleef verder doceren aan de universiteit. In 1980 kreeg hij de Scriptores christiani-prijs voor zijn werk "Pensées des Hommes et Foi en Jésus- Christ, pour un discernement intellectuel chrétien".

In 1987 werd hij lid van de internationale theologische commissie, een adviserend orgaan van de Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer. Zo leerde hij kardinaal Ratzinger, de huidige paus, kennen waarmee hij bevriend geraakte.

Op 7 februari 1991 werd hij benoemd tot bisschop van Namen in opvolging van mgr. Mathen. Op 14 april 1991 werd hij door kardinaal Danneels tot bisschop gewijd. In 1999 preekt hij de vastenretraite van de Romeinse curie in het Vaticaan.

Mgr. Léonard heeft tal van publicaties op zijn naam staan. Zijn boeken zijn onder meer uitgegeven in Parijs en Québec. Voor het in Nederland uitgegeven Katholiek Nieuwsblad, dat ook in Vlaanderen wordt verspreid, schrijft mgr. Léonard sinds 2006 een column.

De Naamse bisschop legt regelmatig bezoeken af in zijn bisdom. Alle vier jaar brengt hij een bezoek met zijn seminaristen aan Rome.

Een aantal standpunten van mgr. Léonard - onder meer over homoseksualiteit en embryonaal stamcelonderzoek - lokten felle kritiek uit en hij wordt als ultraconservatief, controversieel, intelligent, streng en goed communicator bestempeld. Hij wordt ook wel eens "de Belgische Ratzinger" genoemd.

bron: De Morgen