Antwerpse bisschop lid pauselijke oecumeneraad



Paus Benedictus XVI heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny gisteren benoemd tot lid van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid der Christenen.

De bisschop van Antwerpen en referent voor de dialoog met de andere kerken was van 1997 tot zijn bisschopswijding in 2009 staflid van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid der Christenen. Daar werkte hij nauw samen met kardinaal Walter Kasper. De bisschop beschikt vooral over een grote deskundigheid inzake de dialoog met de oosters-orthodoxe Kerken.

Mgr. Johan Bonny is geboren in Oostende op 10 juli 1955. Op 20 juli 1980 werd hij tot priester gewijd en in 1982 werd hij professor en archivaris aan het Grootseminarie van Brugge. Hij was directeur van diezelfde afdeling van 1985 tot 1991 en geestelijk directeur van 1991 tot 1997.

In 1997 verhuisde Johan Bonny naar Rome. Daar werd hij verantwoordelijk voor de oecumenische relaties tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de oosters-orthodoxe Kerken, hoofdzakelijk in het Midden-Oosten. Hij nam deel aan theologische dialogen met onder meer de Koptische, de Syrische, de Armeense, de Malankaarse Kerk en met de Assyrische Kerk. Ook verzorgde hij de relaties tussen de Raad en een aantal gemeenschappen of bewegingen, zoals Taizé en de Arkgemeenschap.

bron: Katholiek Nederland