Vaticaan benoemt leden Pius X – onderhandelingscommissie



Het Vaticaan heeft drie leden benoemd voor de commissie, die de onderhandelingen met de schismatieke Pius X- priesterbroederschap gaat voeren. Dit melden het Duitse katholieke persbureau KNA en het Zwitserse katholieke persbureau KIPA.

Het gaat om drie theologen, die nauwe banden hebben met de Congregatie voor de Geloofsleer: de Zwitserse dominicaan Charles Morerod, Mgr. Fernando Ocariz Brana, vicaris- generaal van ‘Opus Dei’ en de Duitse Jezuïet Karl Josef Becker. De Vaticaanse onderhandelingsdelegatie zal onder leiding staan van de secretaris van de pauselijke commissie ‘Ecclesia Dei’, Mgr. Guido Pozzo.

De commissie ‘Ecclesia Dei’ werd in 1988 door paus Johannes Paulus II opgericht om schismatieke groeperingen, zoals de Pius X- priesterbroederschap, weer terug te brengen in de RK kerk. Met zijn motu- proprio (apostolisch schrijven) ‘Ecclesiae unitatem’ van 2 juli jl. plaatste paus Benedictus XVI de commissie ‘Ecclesia Dei’ onder de directe verantwoordelijkheid van de prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal William Levada.

In januari jl. hief paus Benedictus XVI de excommunicatie van vier schismatieke bisschoppen op, die behoren tot de Pius X- priesterbroederschap. Dit pauselijke besluit veroorzaakte in de RK kerk en de rest van de wereld grote commotie. De vier bisschoppen hadden zichzelf in 1988 buiten de RK kerk geplaatst, toen zij in het Zwitserse Ecône door de schismatieke bisschop Lefebvre tot bisschop werden gewijd.

De gesprekken met de Pius X- priesterbroederschap zijn noodzakelijk omdat er na het opheffen van de excommunicatie grote onduidelijkheid is ontstaan over de kerkrechtelijke status van de broederschap en de bisschoppen. Een van hen, Mgr. Williamson, is een notoire Holocaustontkenner en de andere drie vervullen kerkelijke ambten, die zij volgens het kerkelijke recht niet mogen uitoefenen. De Pius X- priesterbroederschap geniet op dit moment geen enkele canonieke erkenning binnen de RK kerk.

De 47- jarige Zwitserse dominicaan Charles Morerod is decaan van de filosofische faculteit van de pauselijke Angelicum- universiteit en werd in april jl. door paus Benedictus XVI benoemd tot secretaris van de pauselijke Internationale Theologencommissie.

De 64- jarige Mgr. Fernando Ocariz Brana is sinds 1986 lid van een adviescommissie van de Congregatie voor de Geloofsleer en is sinds 1989 lid van de pauselijke Academie voor Theologie. Hij is een van de schrijvers van de verklaring ‘Dominus Iesus’ van de Congregatie voor de Geloofsleer uit 2000 over de uniciteit en heilbrengende universaliteit van Jezus Christus en de Kerk.

De Duitse 81- jarige jezuïet Karl Jozef Becker was jarenlang hoogleraar Dogmatiek aan de pauselijke Gregoriana- universiteit in Rome en behoort tot de vriendenkring van paus Benedictus XVI.

Woordvoerders van de commissie ‘Ecclesia Dei’ en de Congregatie voor de Geloofsleer waren vandaag niet bereikbaar voor commentaar. De officiële persdienst van het Vaticaan wilde de benoemingen donderdag noch ontkennen, noch bevestigen.

bron: RK NieuwsNet