Paus houdt zich verre van trucs en kletspraat in curie



De tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, is vrijdag in een interview met de “Osservatore Romano” vierkant achter paus Benedictus XVI gaan staan.

Met name de berichten van de afgelopen week dat de paus zou willen terugkomen op besluiten en hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie zijn volgens de Vaticaanse Staatssecretaris onjuist.

“Paus Benedictus XVI is zeer goed op de hoogte van wat er in de curie gebeurt, alhoewel hij zich altijd verre heeft gehouden van de trucs en de kletspraat, die helaas in sommige curiekringen de ronde doen”, aldus kardinaal Bertone.

“De paus staat voor een proces van vernieuwing, dat is gebaseerd op een grondige kennis van het Tweede Vaticaans Concilie. Veel verhalen en geruchten over documenten, waarmee hij zou willen terugkomen op conciliebesluiten, zijn verzinsels en voortdurend opgewarmde clichés”, aldus de tweede man van het Vaticaan.

Om te kunnen doorgronden hoe paus Benedictus de kerk bestuurt moet men, aldus kardinaal Bertone, kijken naar de persoonlijke geschiedenis van de paus, als een van de belangrijke figuren tijdens en na het concilie.

“Door het intensieve contact met de orthodoxen en de Oosterse kerken, met het Jodendom en de Islam is er antwoord en verdieping gekomen, die er tot nu toe niet was. Deze paus heeft een direct en broederlijk contact met de bisschoppen in de wereld en met de leiders van de diverse Vaticaanse dicasteries”, aldus kardinaal Bertone.

In het interview met de ‘Osservatore Romano’ zegt de Vaticaanse staatssecretaris verder dat “er binnenkort in het Vaticaan enkele belangrijke en verrassende benoemingen te verwachten zijn. Vooral Afrika biedt excellente kandidaten”, aldus kardinaal Bertone.

bron: RKNieuwsNet