Amerikaanse bisschop “ad orientem”



een ontwikkeling die hopelijk navolging zal gaan vinden in andere bisdommen!

Mgr. Edward Slattery, de bisschop van het Amerikaanse Tulsa, gaat in zijn kathedraal de mis weer opdragen ‘met de rug naar het volk’. Op deze wijze wil hij “een meer authentieke katholieke eredienst in ere herstellen”.

Bisschop Slattery kondigt zijn voornemen aan in het septembernummer van het bisdomblad ‘the Eastern Oklahoma Catholic Magazine’. Sinds het Tweede Vaticaans Concilie is het gebruikelijk dat de priester de mis opdraagt ‘met het gezicht naar het volk’.

De priester staat nu met zijn gezicht naar de gelovigen en de gelovigen kijken de priester aan. Maar de eucharistieviering is bedoeld voor God de Vader en niet voor de gelovigen”, schrijft bisschop Slattery.

Bisschop Slattery wijst in zijn bisdomblad daarom nog eens op het offerkarakter van de eucharistie. “De priester draagt samen met de gelovigen het misoffer op en hoort dus in dezelfde richting te staan als de gelovigen”, aldus de bisschop.

“Als we de oudste liturgische praktijken van de kerk bestuderen dan zien we dat de priester en de gelovigen allemaal met hun gezicht naar het oosten waren gericht omdat, als Christus op aarde terugkeert, Hij ‘vanuit het oosten’ zal komen”, aldus bisschop Slattery. “Een traditie van meer dan 18 eeuwen, die de kerk niet voor niets zo lang in ere heeft gehouden”.

bron: RKNieuws.net