Viering 50 jaar Opus Dei in Nederland



Deze dagen wordt in verschillende bisdommen het 50-jarig bestaan van Opus Dei in Nederland gevierd. Eergisteren werd het jubileum in de Utrechtse Catharinakathedraal gevierd op de gedenkdag van de heilige Josémaria Escrivá de Balaguer, die de instelling in 1928 in Spanje oprichtte.

In 1959 vestigde priester Hermann Steinkamp zich in Amsterdam. Tot 1991 was hij regionaal vicaris van de prelatuur van het Opus Dei in Nederland. In 1961 kwamen er andere leden naar Nederland. Het eerste gemeenschappelijke initiatief, studentenhuis Leidenhoven in Amsterdam, ging dat jaar van start. Daarna volgden andere projecten op het gebied van onderwijs, welzijn en cultuur met een vormend of dienstverlenend karakter.

Opus Dei moedigt christengelovigen in alle lagen van de maatschappij aan om in de gewone omstandigheden, en in het bijzonder door de heiliging van het werk, een leven te leiden dat overeenstemt met het katholieke geloof.

Opus Dei is een zogenaamde personele prelatuur, een kerkelijke organisatiestructuur met een specifieke pastorale taak. Een prelatuur is niet, zoals een bisdom, gebonden aan een bepaald gebied. Aan het hoofd staat een door de paus benoemde prelaat die bisschop kan zijn. Een prelatuur bestaat uit een presbyterium van seculiere priesters en uit lekengelovigen, mannen en vrouwen. Tot op heden is Opus Dei de enige personele prelatuur van de Rooms-Katholieke Kerk.

bron: Katholiek Nederland