Sint-Pius X broederschap vraag oprichting personele prelatuur



De Sint -Pius X Priesterbroederschap vraagt de oprichting van een eigen personele prelatuur binnen de rooms-katholieke Kerk, naar het voorbeeld van Opus Dei. “Katholieken bezitten het recht deze overgeleverde vorm van de heilige mis mee te vieren. Daarvoor moeten priesters ter beschikking staan”, zegt Franz Schmidberger, de Duitse districtsoverste van St.-Pius X.

Schmidberger verdedigt in een gesprek met het Duitse katholieke persagentschap KNA de geplande wijding van nieuwe diakens en priesters in het Beierse Zaitzkofen op zaterdag 27 juni aanstaande door de Argentijn Alfonso de Galarreta, een van de vier bisschoppen van de priesterbroederschap. Mgr. Gerhard Ludwig Müller, de bisschop van Regensburg, waarschuwde eerder voor de nieuwe wijdingen van St.-Pius X in Zaitkofen en het Zwitserse Ecône, omdat daardoor opnieuw een schisma dreigt te ontstaan. Maar de priesterbroederschap argumenteert dat zij niet met de wijdingen kan wachten tot alle meningsverschillen met Rome zijn bijgelegd. Overste Schmidberger: “Wij moeten de erfenis van het Avondland beschermen. Anders dreigen onze kerkgebouwen binnen tien jaar leeg te zijn. Wensen de bisschoppen dat?”

Hij levert kritiek op de dubbelzinnigheid van de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie, in het bijzonder met betrekking tot de nieuwe ritus van de liturgie. “De oude ritus was op God gericht, de nieuwe op de mens. Daarom moet de oude ritus onveranderd bewaard worden, terwijl de nieuwe ritus aanpassingen moet ondergaan.”

bron: Kerknet