Vaticaan reageert op kritiek standpunt condooms



Het Vaticaan heeft het standpunt van de Heilige Stoel inzake aidsbestrijding met een officiële verklaring nog eens uit de doeken gedaan. Aanleiding is de felle kritiek op de paus na zijn stelling dat de verspreiding van condooms de aidsproblematiek alleen maar verergert.

Het communiqué luidt: “Wat betreft bepaalde reacties op de opmerkingen van de paus over hiv/aids tijdens zijn apostolische reis naar Afrika heeft de perschef van de Heilige Stoel, pater Federico Lombardi S.J, verklaard dat de Heilige Vader het standpunt van de Katholieke Kerk heeft herhaald, alsmede de basislijnen van haar toewijding om de verschrikkelijke plaag van hiv/aids te bestrijden: 
  • op de eerste plaats door mensen te vormen tot een verantwoordelijke seksualiteit en door de bevestiging van de wezenlijke rol van huwelijk en gezin; 
  • op de tweede plaats door onderzoek naar en toepassing van effectieve behandelmethoden van hiv/aids en deze voor een zo groot mogelijk aantal zieken beschikbaar stellen door talloze initiatieven en zorginstanties; 
  • op de derde plaats door menselijke en geestelijke bijstand te verlenen aan aidsslachtoffers en alle andere lijdende mensen, die de Kerk na aan het hart liggen. 
Dit zijn de gebieden waarop de Kerk haar activiteiten concentreert. Zij gelooft niet dat het eenzijdige vertrouwen op de grotere verspreiding van condooms de beste, meest vooruitziende of doelmatige manier is om de plaag van hiv/aids te bestrijden en het menselijk leven te beschermen.”

bron: Katholiek Nederland